“Призивът на ГЕРБ в подкрепа на френското предложение за българското

...
“Призивът на ГЕРБ в подкрепа на френското предложение за българското
Коментари Харесай

В Брюксел хвалят ГЕРБ за идеята за ветото

“Призивът на ГЕРБ в поддръжка на френското предложение за българското несъгласие върху Северна Македония е явен сигнал, който може да сложи на една линия ръководещи и съпротива. "

Това съобщи източник от Европейската комисия в отговор на въпрос на Клуб Z - дали на утрешната среща “ЕС-Западни Балкани” и по-късно на Европейския съвет в Брюксел може да се чака решение на казуса.

Източникът дефинира това като позитивна наклонност. И добави, че чака решение на българския парламент. В случай, че то бъде взето, би трябвало да се свика съвещание на непрекъснатите представители на страните членки, а по-късно и Съветът на Европейски Съюз. Може обаче и да се действа гъвкаво, в това число на писмена процедура.

Дипломатът добави, че двустранните въпроси в Европейски Съюз са част от него, откогато той съществува. Често те се оказват по-голям фактор от промените, осъществени от от страната-кандидат. Той имаше поради разногласието сред София и Скопие.

" Това е действителността и тя е част от разпоредбите ", заключи представителят на Европейска комисия.

И добави, че френското предложение е единственото на масата, по което може да се откри решение.

" Българите не са удовлетворени, в Северна Македония не са удовлетворени, само че би трябвало да си сложим въпроса - дали то може да се осъществя ", посочи той.

Същевременно стана ясно, че сръбският президент Александър Вучич и министър председателите Димитър Ковачевски на Северна Македония и Еди Рама на Албания ще вземат участие в срещата „ ЕС-Западни Балкани “ на следващия ден в Брюксел. Тримата плашеха с протест поради българското несъгласие.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР