Призив за бързо одобрение на военния протокол между България и

...
Призив за бързо одобрение на военния протокол между България и
Коментари Харесай

Атлантическия съвет призова за бързо одобрение на военния протокол между България и Румъния

Призив за бързо утвърждение на военния протокол сред България и Румъния насочиха от Атлантическия съвет. Документът беше подписан преди близо месец и би разрешил самолети на трети страни от НАТО да извършват интервенции по защита на въздушното пространство на двете страни. По данни на депутати в новия парламент документът не е бил показан за ратификация. Това стана мотив и за внасяне на депутатски въпрос към министъра на защитата в оставка Красимир Каракачанов, съобщи БНР.

Атлантическият съвет приканва даже и в сегашната политическа обстановка „ протоколът да се придвижи незабавно за ратификация “. За да може защитата на българското въздушно пространство бързо да бъде усилена.

Причината, съгласно Съвета, е обстановката, в която Русия продължава да струпва оръжие към Украйна. Промяната е в протокол към съглашение от 2011 година сред България и Румъния, уточняващо провеждането на презгранични интервенции за защита на въздушното пространство. Така, в случай че аероплан на трета страна от НАТО, основан в Румъния, би трябвало да извърши интервенции по защита на въздушното пространство, той ще може да прелети и над България.

Още при подписването на документа, преди близо месец в Русе, заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов е показал, че това е методът за усилване на сигурността освен на двете страни, само че и на въздушното пространство на НАТО.

В неотдавнашен разбор, оповестен на уеб страницата на основания в Съединени американски щати Институт за Близкия изток, специалистът по защита Михаил Найденов показва, че това е значима, само че „ закъсняла стъпка за подсилване на съюзническата въздушна защита “. Найденов се надява, че откакто съглашението бъде утвърдено и от двата Народното събрание, „ този сектор от въздушното пространство на съдружниците да бъде доста по-добре предпазен от съветски нарушавания “.

Докладът за положението на защитата за 2020-а също регистрира, че Черноморският район е измежду главните източници на напрежение. А стратегически боен баланс в този момент е в интерес на Русия и е една от най-големите закани пред сигурността на България. Беше посочено и че страната ни взе участие интензивно в построяването на така наречен приспособеното предно наличие на НАТО в района, и че през 2020-а проработи военноморският център във Варна, който е част от Военноморското командване на НАТО.

От март Балканите и Черноморският район са домакини на военно обучение на Съединени американски щати и НАТО. България ще е част от това обучение през май и юни. На полигоните „ Црънча “, „ Ново село “, „ Корен “ и зенитния полигон „ Шабла “ ще има бойни и тактически стрелби.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР