Призив да се спре със спекулациите, че президентът спира АМ

...
Призив да се спре със спекулациите, че президентът спира АМ
Коментари Харесай

Сърдит Радев гризна Борисов за магистралите

Призив да се спре със спекулациите, че президентът стопира Автомагистрала " Хемус " и инфраструктурното развиване на страната, насочи довечера Румен Радев пред публицисти след присъединяване си в шестия международен конгрес на осведомителните организации в НДК.

Държавният глава акцентира, че ветото, което е наложил върху измененията в Закона за държавна благосъстоятелност, и последвалото сезиране на Конституционния съд не се отнася за националните обекти. Крайно време е да схванат разликата сред национални обекти и обекти с национално значение, уточни той. За тях има друга процедура за ускорено отчуждаване, напомни Радев.

" Категорично автомагистралите няма кой да ги спре, само че новите промени дават безконтролни благоприятни условия на държавното управление без никакви критерии да набеждава обекти с национално значение, както си изиска ", сподели още президентът.

Той показа, че е потърсен от администрацията на министерства, с цел да наложи несъгласие върху измененията в закона и да защищити държавното управление от създаващия се безпорядък. Радев чака отговорно отношение към закона.

" Аз съм най-големият покровител на Автомагистрала " Хемус ". Борисов преди 10 години разгласи Автомагистрала " Хемус " за приоритет и какъв брой километра се построиха, а какъв брой се отчуждиха ", попита реторично Радев. " Като не могат да се оправят, президентът ли им е отговорен? ", възмути се той.

За разлика от други политици, не експортирам българските проблеми зад граница, само че в случай че някой разчита в това утвърждение към българското държавно управление, бърка ", акцентира още Радев пред публицисти.

Радев разяснява по този начин думи на премиера Бойко Борисов, че президентът промотира свършеното от държавното управление при визитите си в чужбина.

" Подкрепям положителните планове на държавното управление, само че при изхарчени големи европейски и национални средства резултатите са надалеч от вероятното и предстоящото, като размер и най-много като качество ", уточни президентът.

Той разяснява решението за 1 лева партийна дотация на глас с думите, че казусът не е в самото финансиране, а да има механизъм, който да третира еднообразно партиите.

" Виждате, че в България ръководещите партии нямат потребност от дотации, те се финансират непосредствено от властта, вършат го по метод, по който не се и крият ", сподели той и добави, че дотацията е нужна най-много на опозицията, която " едно такова решение задушава тъкмо преди локалните избори ".

В отговор на въпрос президентът сподели, че следи с паника процесите в Българска социалистическа партия.

" България не би трябвало да остава без политическа съпротива, тъй като това ще бъде пагубно за демокрацията. Процесите в Българска социалистическа партия крият подобен риск, по тази причина ги проследявам с паника. Ако това се случи, упражняването и консумирането на властта в България остава без коректив, а доста опозиционно настроени хора ще би трябвало да търсят друго решение ", сподели Радев.

Според Румен Радев би трябвало да оказваме помощ най-вече на Северна Македония по пътя й към европейско участие, само че и да следим европейските критерии да се извършват.

Пред участниците в конгреса по-рано президентът посочи, че хората изпитват изострен недостиг от навременна, справедлива и достоверна информация. Той счита, че тази наклонност ще се задълбочава.

Румен Радев добави, че взривът на обществените медии опустошава откритите логаритми за събиране, придобиване, обработка, разбор и разпространяване на информацията. Растящите финансови проблеми пред професионалните организации и медии водят до политически и стопански зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти.

" Днес истината постоянно се дави в море от подправени вести. Бързината взема превес пред достоверността ", посочи Румен Радев. По думите му разрушителният резултат на информацията към този момент може да бъде по-голям от този на бомбите и ракетите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР