“Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой засилва сръбското

...
“Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой засилва сръбското
Коментари Харесай

Каракачанов: Приятелю Заев, за К-19 ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма лек


“Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой ускорява сръбското въздействие в Македония? Срещу COVID-19 Ви изпратихме ваксина, само че против стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство ”, написа в профила си във Facebook вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.

“Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой ускорява сръбското въздействие в Македония? Срещу COVID-19 Ви изпратихме ваксина, само че против стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство ”, написа в профила си във Facebook вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.

Гневната му позиция идва откакто северномакедонският министър председател Зоран Заев съобщи, че ще възвърне сръбския културен център в Скопие и ще върне проучването на сръбски език в учебните заведения. За мотив беше употребен сръбският празник – Денят на Св. Сава, а в поздравите и овациите се включи и Християн Мицкоски – водач на опозоционната ДПМНЕ.

С откриването на сръбския културен център ще бъде ли припомнено окупирането през 1913 година на тогава Вардарска Македония от Кралство Сърбия? Защото на нас, българите, ни омръзна да слушаме нелепостите за така наречен „ бугарска окупация “, е един от 7-те въпроса, които Каракачанов задава на двамата политици, които отхвърлят неоспоримата обща история на районен съд Македония и България, само че възторжено демонстрират своята респект към Сърбия.

Ето и цялостния текст на позиция на вицепремиера Каракачанов:

“Кой сподели, че политическият хайлайф на Република Северна Македония нямал консенсус по никаква тематика? Вчера министър председателят Зоран Заев , заедно с водача на опозиционната ДПМНЕ Християн Мицкоски поздравиха заедно сръбската общественост в страната си по случай сръбския празник – Деня на Св. Сава. Заев даже разгласи, че в центъра на Скопие ще бъде издигнат сръбски културен център и анонсира връщането в учебно заведение на образователните стратегии по сръбски език и просвета, отстранени по времето на Груевски.

За да не остане по-назад, „ вмровеца “ Мицкоски пък се похвали, че точно тяхната партия е въвела този сръбски празник преди години и се потупа в гърдите, че не Заев, а те са по-близките до „ брачу-србе “ от ръководещите. Да се смее ли човек, да плаче ли….

По този мотив имам няколко въпроса към моя другар Зоран Заев и „ сътрудника “ Мицкоски:

Приятелю Заев, сътрудник Мицкоски,

1. Дълго време скопската дипломация обвиняваше моята страна и мен персонално по какъв начин възможното отсрочване от страна на България на установяване на дата на РСМ за договарянията с Европейски Съюз ще докара до усилване на сръбското въздействие. Сега кой тъкмо е отговорен за усилване на сръбското въздействие?

Явно това въздействие в действителност се ускорява, само че аз се чудя – кой тъкмо го ускорява. Или пък – както аз мисля – то в никакъв случай не е отслабвало.

Кой тъкмо усилва сръбското въздействие в Македония с връщането на образователните стратегии по сръбски език и с откриването на сръбски културен център?

Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой ускорява сръбското въздействие в Македония?

Защото твоят вицепремиер Никола Димитров опищя Европа, че това го прави България!

Колега Мицкоски, за теб знам, за тебе и това не е „ предостатъчно “, ти искаш да е още по-силно, чак до степен „ И по Тито – Тито “. (И след Тито – отново Тито!).

2. С откриването на сръбския културен център ще бъде ли припомнено окупирането през 1913 година на тогава Вардарска Македония от Кралство Сърбия? Защото на нас, българите, ни омръзна да слушаме нелепостите за така наречен „ бугарска окупация “.

Ще бъде ли припомнена насилствената промяна на окончанията на фамилните имена и по какъв начин от -ов и -ев бяха превърнати в сръбското -ич? Което, прочее, поправиха така наречен от Вас „ бугарски окупатори “.

Ще бъде ли припомнено по какъв начин в учебно заведение децата на етнически доминираното от българи население на Вардарска Македония бяха принуждавани всяка заран в първия образователен час да се кълнат в името на сръбския крал Александър с думите „ Я сум прави сърбин “?

Приятелю Заев, тази тъжна част от историята на Македония част ли е от културните връзки със Сърбия? Ще я празнувате ли тази част? Колега Мицкоски, по какъв начин се усеща ръководител на партия, носеща святото име Вътрешна македонска революционна организация да популяризира и празнува тези, против които Вътрешна македонска революционна организация се е борила през цялата си история? Не е ли по-добре следователно да задраскате „ Вътрешна македонска революционна организация “ от абревиатурата на Вашата партия – ДПМНЕ Ви е изцяло задоволително.

3. Ще бъде ли маркирано като част от общата история на Сърбия и Македония по какъв начин хиляди несъгласни с тази политика учители, интелектуалци, свещеници, търговци бяха прогонвани като „ бугараши “ от 1913, та чак до 1941 година? Прогонвани в България, а не в Сърбия. Приятелю Заев, сътрудник Мицкоски, наследниците на прокудените от родните им места македонски българи в България са над 2 милиона. Техните репресирани и прогонени предци несъмнено биха се обърнали в гроба, в случай че можеха да видят унизителната угодливост към Белград.

4. Ще бъдат ли почетени двете въстания против сърбите през 1913 година – Тиквешкото и Охридско-Дебърското въстание – избухнали във Вардарска Македония, която сръбската власт преименува на Южна Сърбия и Сръбска Бановина?

Или Скопие ще упорства, че това е част от това, което те назовават „ споделена история “ с близките нации?

5. Приятелю Заев, ти допита ли се за своята културна самодейност до албанското население в Македония, потърпевшо грубо и подложено на геноцид под „ приятелското “ наличие на сърбите от 1913 година чак до 1991 година?

6. А дружно с честването на сръбската просвета ще почетете ли и не толкоз културни сръбски прояви като клането в село Гарван, Щипско, при което на 2 март 1923 година сръбският жупан Добрица Маткович разстрелва с картечница 28 цивилни поданици, измежду които и три деца на възраст сред 13 и 18 години? Тяхната единствена виновност беше, че поддържаха четите на „ бугарашката “ Вътрешна македонска революционна организация на Тодор Александров. Това събитие ще влезе ли в календара на сръбската просвета?

Колега Мицкоски, Вие на чия страна сте – тази на жупана Матович и сърбоманските войводи Бабунски и Соколович, или тази на „ бугарашите “ Тодор Александров и Иван Михайлов? Аз знам отговора, само че доста членове на Вашата ДПМНЕ към момента чакат да го чуят.

7. И най-после още един реторичен въпрос.

А не е ли по-логично в Македония, с изключение на националния празник на Сърбия, да се уважава и националният празник на България – 3 март? Все отново, той ознаменува освобождението и на България, и на Македония в границите на една страна, чието прекрояване от Берлинския конгрес довежда до експлоадирането на Кресненско-Разложкото въстание в Македония през 1878 година, до Охридското заговорничене от 1881 година и до основаването на БМОРК/ВМОРО/ВМРО?

Приятелю Заев, сътрудник Мицкоски,

в това въстание и в революционните битки на Вътрешна македонска революционна организация най-вероятно са взели участие и Ваши дядовци, както и дядовци на Ваши министри, на депутати, на редови жители на днешна Република Северна Македония. Не пропускайте да почетете и в действителност светлия образец на Вашите предци. Защото в случай че сърбите в днешна Македония са към 30 000 души, единствено българските жители с български паспорти в Македония са над 120 000, без да броим десетките хиляди културно чакащи за българско поданство поданици на Република Северна Македония – макар, че Вие не признавате, че в РСМ живеят българи.

Много от тези българи са деятели на Вашите партии, на техните управления, Ваши депутати, министри, спонсори предприемачи, доближени публицисти, ръководители на институции и служби, Ваши близки родственици – братя, сестри, братовчеди. Парадоксът е, че Ваши най-близки хора, в партиите Ви и в фамилиите Ви, са се самоопределили като българи и са потвърдили българския генезис на техните, а в действителност и Ваши, баби и дядовци.

За страдание, сегашният политически хайлайф в Скопие избира да празнува палачите на своя народ. Колко странна балканска вариация на стокхолмския синдром. Или по-скоро май е белградско-московски синдром.

Приятелю Заев, сътрудник Мицкоски,

Срещу Коронавирус Ви изпратихме ваксина, само че против стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство. ”, приключва Каракачанов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР