Привършват ремонтните работи по цялостната реставрация на българската православна църква

...
Привършват ремонтните работи по цялостната реставрация на българската православна църква
Коментари Харесай

Уникално! Заснеха от въздуха Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул

Привършват ремонтните работи по цялостната реституция на българската православна черква " Свети Стефан " на брега на Златния рог в квартала Балат в Истанбул. Похарчени са 16 милиона турски лири (около 6,7 милиона лева), от които 15 милиона е платила Голяма Истанбулска община и 1 млн. – българското държавно управление, написа 24rodopi.com.
Тържественото разкриване на реставрирания храм, реликва на България, ще бъде на 7 януари 2018 година, оповестяват турските медии.
Ден по-рано Ердоган заяви, че ремонтните работи са в края и в идващите седмици следва церемонията по откриването на Желязната черква. Обновената черква ще бъде открита от министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, а на тържеството се чака да участват към хиляда посетители от двете страни. На терена на църквата към момента не се позволяват външни лица. Днес тя бе снимана от въздуха.

Снимките впечатляват с позлатения купол на Желязната черква, който се издига на височина 40 метра, свети на слънчевите лъчи и се вижда отдалеко. Специалистите означават, че " Свети Стефан " е единственият православен храм измежду останалите църкви в Истанбул, който има позлатен купол. На фотосите доста ясно се вижда, че строителните работи са съвсем завършени, прави усещане обновената структура.








Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР