Присъединяването на България към еврозоната не би представлявало сериозна промяна

...
Присъединяването на България към еврозоната не би представлявало сериозна промяна
Коментари Харесай

Икономисти: Присъединяването към еврозоната няма да предизвика промяна за българската икономика

Присъединяването на България към еврозоната не би представлявало сериозна смяна за българската стопанска система.

Това е главният извод в отчет на Съвета за стопански разбори.

 

Съветът бе основан с решение на служебното държавно управление от началото на годината. Целта му е българското държавно управление да разполага с икономическа експертиза при взимане на стратегически решения. Създаването на съвета бе планувано в Националния проект за възобновяване и резистентност.

 

Докладът за еврото е направен от Гунтрам Волф, Йото В. Йотов, Джефри Нилсен, Пламен Т. Ненов.

Г. Волф е от Германския съвет за външни връзки, Й. Йотов е от университета Дрексел и Института ifo, Д. Нилсън е от Американския университет в България, П. Ненов е от Norges Bank и BI Norwegian Business School.

 

" Настоящият разбор показва обстоятелства, свързани с евентуалните стопански резултати от присъединяването на България към еврозоната. Анализът се концентрира върху четири тематики, които смятаме за най-важни във връзка с присъединението на страната към еврото, а точно – ефектите върху инфлацията, комерсиалната интеграция, финансовите потоци и лихвените проценти. В анализа представяме опита на сравними страни от Източна Европа директно преди и след приемането на еврото като насочна точка за схващане на евентуалните резултати за България ", се споделя в документа.

 

Според създателите му участието в еврозоната ще донесе преимущества на страната. Подчертава се ролята на валутния ръб за стабилността.

 

Докладът може да бъде забелязан ТУК

 

 

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР