Присъдата на Кристиан Николов за катастрофата с Милен Цветков отива

...
Присъдата на Кристиан Николов за катастрофата с Милен Цветков отива
Коментари Харесай

Присъдата на Кристиан Николов за катастрофата с Милен Цветков отива във ВКС

Присъдата на Кристиан Николов за злополуката с Милен Цветков отива във Върховен касационен съд. Делото е формирано по касационен митинг и касационни тъжби на бранителите на подсъдимия Кристиан Николов и на частните обвинители Боян Ц. и Калина Ц., подадени посредством техните повереници, против решението на Софийския апелативен съд (САС), с което е доказана присъдата от 4 март 2022 година на Софийския градски съд (СГС). Делото ще се гледа на 19 април от 9 ч. във Върховен касационен съд.

С присъдата Кристиан Николов е приет за отговорен в осъществяване на закононарушение, заради което са му наложени наказванията „ отнемане от независимост “ за период от 9 години и „ отнемане от право да ръководи МПС “ за период от 10 години. Подсъдимият е оневинен по в началото повдигнатото обвиняване, че действието е осъществено съзнателно и че съставлява изключително тежък случай, както и по обвиняването, че е нарушил наредбата на член 5, алинея 3, т. 1 от Закона за придвижването по пътищата.

БГНЕС напомня, че журналистът Милен Цветков бе затрит до момента в който чака в автомобила си на червен светофар точно на Великден. Николов, под въздействието на опиати и с превишена в градски условия скорост, блъсна автомобила на Цветков на червен светофар в региона на мол „ Парадайз център ” в София точно на Великден 2020 година.

Кристиан Николов е единствен обвинен по делото. На 4 март тази година бе приет от Софийски градски съд за отговорен за осъществено по несъобразителност закононарушение и му беше наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 9 години, което да се изтърпи при първичен общ режим, както и „ отнемане от право да ръководи моторно транспортно средство “ за период от 10 години.

Прокуратурата стачкува наказването на Кристиан Николов от 9 години за злополуката, при която почина Милен Цветков и делото се трансферира във Върховния касационен съд. Държавното обвиняване даде Николов на съд за причиняване на гибел при злополука при възможен предумисъл. Като причина за това уточни, че подсъдимият е управлявал автомобила си под въздействието на три типа опиати, превишил е скоростта близо два пъти над позволената и не се е опитал да спре, макар, че е възприел аления сигнал на светофара.

Софийският градски съд осъди Кристиан Николов на 9 години затвор, като одобри, че злополуката е по несъобразителност, а не при възможен предумисъл.

От държавното обвиняване стачкуваха, като желаеха постановяване на присъда по по-тежкия текст (за възможен умисъл) и размера на наказването да бъде повишен на 15 години затвор, само че Апелативният съд удостовери напълно присъдата на градските съдии.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР