Природозащитници излизат на пореден протест тази вечер в защита на

...
Природозащитници излизат на пореден протест тази вечер в защита на
Коментари Харесай

Протести в защита на Пирин днес

Природозащитници излизат на следващ митинг довечера в отбрана на народен парк " Пирин ". Протестът е народен и ще се организира в 10 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.

Неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България " и жители ще стачкуват против признатото на 28 декември 2017 година решение на Министерски съвет за промени в проекта за ръководство на парка.

Акцията се провежда във Facebook под наслова " Спасете Пирин! Спасете България! ". Протестното шествие в отбрана на парка ще стартира в София в 18.30 ч. от кръстовището на булевардите " Витоша " и " Патриарх Евтимий ". В Пловдив -18,30 ч., площад " Стефан Стамболов " ; Варна-18,30 ч., пред постройката на Общината; Бургас-18,30 ч., Часовника; Русе-18 ч., Халите; Стара Загора-18 ч., мемориален комплекс " Бранителите на Стара Загора " ; Велико Търново-17 ч., площад " Майка България " ; Дупница-17,30 ч., площад " Свобода " ; Свищов-18,15 ч., пред беседката в градската градина; Свиленград - 17,30 ч., Пощата.

Исканията на протестиращите са отменяне на решението на държавното управление за смяна в проекта за ръководство на парк " Пирин " и оставка на министъра на околната среда Нено Димов. Основните им терзания са свързани с това, че, съгласно тях, решението отваря за строителство 48% от територията на парка и дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и огромно строителство в Пирин.

Ден по-рано в жива връзка посредством Facebook министър Димов дава отговор на въпроси на жители и съобщи, че няма са се строят хотели и спа уреди, а единствено спортна инфраструктура, и че отвън това с смяната в проекта се дава опция да се вършат водохващания за питейни потребности.

Междувременно хотелиери и поданици на Банско и района за следващ път ще се съберат на митинг на интернационалния път Е-79 край Симитли в отбрана на разширението на ски зоната.

Към момента няма публично импортиран капиталов план за смяна на концесията на ски зоната. Днес се чака министърът на околната среда и водите Нено Димов да беседва с концесионера, с цел да се запознае с плана му за създаване на нови уреди. Министър Димов увери, че в случай че концесионерът внесе публично плана си, той ще премине през всички стадии на публично разискване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР