Може ли осъден за купуване на гласове, който няма право

...
Може ли осъден за купуване на гласове, който няма право
Коментари Харесай

Осъден купувач на гласове сгази решение на ВКС – Янко Янков остана общинар

Може ли наказан за пазаруване на гласове, който няма право да бъде общински консултант според закона, да бъде… общински консултант? Може ли да се случи след постановена дефинитивно присъда? Отговорът е позитивен – в България може.

Случаят е от Стара Загора, а към този момент бе разказано за безобразието, което приказва освен за чутовна липса на морал, само че и вади кардинален проблем – в локалната власт присъди на висшите съдилища не значат нищо; процедурите следва да бъдат задвижени от други органи, които обаче безнаказано си вършат оглушки.

Става дума за дългогодишния общински консултант Янко Янков, през сегашния мандат представител на Алтернативата на жителите (ВМРО). В средата на март тази година завърши дефинитивно дълъг правосъден проблем – той бе наказан от Върховния касационен съд (ВКС) условно (2 години с изпитателен период от 4, плюс 12 000 лева глоба) за пазаруване на гласове през 2019 година – дал посредством медиатор 200 лева предплата от общо контрактувани 2000 лева, като сметката била по 40 лева на 50 души. Съгласно закона за локалното самоуправление при такава присъда пълномощията на съветниците се приключват. Два месеца по-късно обаче Янков продължава да взе участие в съвещанията на съвета, в комисиите и така нататък Мощен залп на „ Възраждане “ и ПП-ДБ, които са съпротива в старозагорската локална власт, на жители, не са задоволителни. Янков не помръдва.

Самият Янков твърди, че е незаслужено нападнат, жертва на режисура и така нататък Той и Лазарова (срещу нея има претенции за оставка) оповестиха в разгара на абсурда, че ще съдят за клюка съветници от „ Възраждане “, плюс депутатката Искра Михайлова.

По-любопитни са обаче изказванията му, че не е осъден; оневинен бил; Върховен касационен съд някак си се объркал. Янков е изискал тълкувателно дело. Ако то постанови, че е наказан – споделя той – самичък щял да напусне поста. „ Върховен касационен съд може да промени присъдата, само че не може да промени обвиняването “ – гласят част от претекстовете му по проблема.

Тънък миг е, че тълкувателните каузи не анулират присъди. Те са по отношение на правосъдната процедура – целят да я изчистят при разминавания на съдилищата по идентични проблеми. Тълкувателното дело няма по какъв начин да направи Янков почтен. Чисто теоретично е допустимо то да повлече нов правосъден развой, само че той отново ще остане наказан. Заседанието по тълкувателното дело е през днешния ден – развиването следва, само че то няма по какъв начин да е във визирания от съветника смисъл.

А по какъв начин по този начин се оказва, че макар закона и висшата присъда, той си е с мандат? Подробностите също са прелюбопитни:

Съгласно законовите процедури мандатът следва да се приключи от Общинската изборна комисия (ОИК).

Обаче някой следва да я уведоми съответно (понеже не знае, не гледа вести, няма визия от живота по света, у нас, в Стара Загора), т.е. някой да прати правосъдните документи при нея. Това би трябвало да е община Стара Загора. Но и тя не знае какво става по света, у нас, в самия град, по тази причина се бави, изследва нещата. Според уеб страницата „ За истината “, който прецизно следи случая, общинската администрация е поискала информация за съдимостта на Янков и решението на Върховен касационен съд цели 35 дни след публикуването му.

В последна сметка въпросът стига до ОИК. На 8 май членовете на комисията заседават – виждат справката за съдимост и неоправдателната присъда, както и настояването от Янков да се изчака тълкувателното дело. Едни от членовете споделят, че справката е задоволително и наложително съображение за преустановяване на мандата; други – че следва да се изчака не просто делото, само че и Върховен касационен съд да прати окончателните документи (пак не са ясни нещата, документите пътуват, не става току-така!… ). Решението за лишаване на пълномощията е подложено на гласоподаване, което… не събира болшинство. „ Против “ гласоподават представителите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Така стои процедурно обстановката в общи линии.

Кметът Живко Тодоров отхвърля да е спуснал чадър над Янков. С чадър или без, в мраз или зной, нещата са такива, каквито са.

Както излиза наяве обаче, това непрекратяване на мандата е нелегално от една страна, само че от друга е изцяло законно – щом всякакви институции следва да придвижват правосъдното решение, пък те могат, отново възможно от закона, да протакат. „ Този случай не е единственият.

От една страна общинските изборни комисии вземат решение, което явно опонира на законовите им пълномощия.

От друга законодателят им е дал със своя акт правата да придвижат процедурата “, разяснява пред „ За истината “ зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов. Споменава, че локалните изборни комисии отхвърлят да приключват компетенции даже след изговаряне на КПКОНПИ. Томов дава за образец и Хисаря, където година и половина не стига да се приключи кметски мандат.

След всичко това човек би си помислил, че казусът е в законовата база. Не е правилно! Дори на най-съвършената законова база ѝ се намира цаката, в случай че човек изиска. Пък в случай че желае да е почтен – друга история.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: Стара Загора Янко Янков ВКС купуване на гласове
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР