Природният газ в Европа поевтинява с над 6% към 86

...
Природният газ в Европа поевтинява с над 6% към 86
Коментари Харесай

Природният газ в Европа поевтинява към 86 евро за мегаватчас в края на януари



Природният газ в Европа поевтинява с над 6% към 86 евро за мегаватчас през последния ден на търговия за януари предвид на упованията за вероятни изключителни доставки на синьо гориво от Катар и други снабдители при нарушение на съветските газови доставки, което може да възникне, в случай че Западът наложи по-тежки наказания на Москва вследствие на възможна инвазия на Русия в Украйна.

В поддръжка за днешното поевтиняване на природния газ е и оповестеният финален тримесечен отчет за газовите пазари на Международната организация по енергетика (МАЕ), в който се предвижда понижаване на търсенето/потреблението на синьо гориво в Европа през 2022 година с 4,5% по отношение на 2021 година, когато потреблението на газ на остарелия континент се усили с към 5,5 на 100.
Прогнозите за по-голямо произвеждане на вятърна електрическа енергия (от ВЕИ-та) през идващите няколко дни също способстват за поевтиняването на синьото гориво в края на януари. Силните ветрове в Европа тази седмица би трябвало да обезпечат облекчение на енергийната рецесия на континента, като през уикенда беше регистрирано рекордно произвеждане на електрическа енергия във вятърните паркове на Обединеното кралство. Междувременно в Германия се чака вятърната сила да скочи с 13 гигавата (GW) до 37,1 GW на 1 февруари и да остане на тези равнища през по-голямата част от седмицата. Всички това допуска по-ниско ползване на природен газ за произвеждане на ток.

Въпреки днешното поевтиняване на синьото гориво се чака цените да останат нараснали заради мощното търсене на газ от Азия и опасенията, че Русия ще понижи доставките или че възможни нови западни наказания по отношение на Москва могат да обиден новопостроения газопровод " Северен поток 2 ".

През късния следобяд в Европа  мартенските фючърси на нидерландския газов хъб TTF, които се употребяват като пример за цената на европейското синьо гориво, се намаляват с близо 6,5% към и даже малко под 86 евро за мегаватчас (MWh), откакто търговията в понеделник започва на равнища към 90 евро за MWh.

Въпреки това поевтиняване обаче газът в Европа нарастна през януари с близо 20%, откакто през декември 2021 година синьото гориво поевтиня с 24 на 100.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за MWh)



Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР