Природният газ поскъпна драстично от 1 януари. Цената за регулирания

...
Природният газ поскъпна драстично от 1 януари. Цената за регулирания
Коментари Харесай

Газът поскъпва с 30 процента


Природният газ нарастна фрапантно от 1 януари. Цената за контролирания пазар е с 30% по-висока и ще коства 133,41 лева за мегаватчас при 102,33 лева през декември. КЕВР взе решението за повишаването на закрито съвещание в първия ден от новата година. Въпреки че поисканото от „ Булгаргаз “ нарастване бе 14 %.

Първото искане на газовия снабдител бе подадено на 10 януари и предвиждаше газът да коства малко над 117 лева за мегавагчас, или повишаването по отношение на ноември се обрисуваше да е с 14%. В последните 20 дни обаче цените на газа на тържищата в Европа означиха нови върхове, като в седмицата преди нова година минаха над 180 евро, а междинната цена за месеца се обрисуваше да е 120 евро за мегаватчас, при 93-94 евро през декември.

На откритото съвещание на 29 декември шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов съобщи, че това е огромна разлика и нарастването ше е повече от 14 на 100. Увеличената цена на природния газ заянуари е вследствие на повишаване на цените на интернационалните газови пазари през интервала след внасяне на заявката на „ Булгаргаз “ на 10 декември 2021 г, в което беше препоръчана цена от 117,12 лева за метаватчас, се споделя в известието на на Комисията за енергийно и водно контролиране. На откритото съвещание на 29 декември от страна на сдружението бяха изнесени данни за котировките, които демонстрират, че през този интервал цените на природния газ на европейските газови пазари са били доста динамични и в избрани дни са достигали исторически равнища от 180 евро за мегаватчас, напомнят от регулатора.

Според публичния снабдител, без значение от покачването спрямо цената за декември, цената на природния газ за българските консуматори остава с 35 % по-ниска спрямо цените на европейските газови тържища. В резултат на това финансовата изгода за битовите и стопанските консуматори за цялата 2021 година е в размер на 675 млн. лева В одобрената цена на природния газ от 133,41 лева за мегаватчас са включени съставния елемент цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ и съставния елемент за покриваща разноските на " Булгаргаз " за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки. В пълномощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от публичния снабдител. Задълженията й са само да откри дали заявката на " Булгаргаз " дава отговор на условията на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ и на договорите за доставка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР