Природен газ ще има, но цената ще бъде висока. Това

...
Природен газ ще има, но цената ще бъде висока. Това
Коментари Харесай

Иван Иванов, КЕВР: Природен газ ще има, но цената ще бъде висока

Природен газ ще има, само че цената ще бъде висока. Това сподели пред bTV ръководителят на Комисията за енергийно водно контролиране Иван Иванов.

През август цената е висока и ще бъде малко под 300 лева на мегаватчас. А след септември цената на газа ще падне, сподели още Иванов.

„ Доставките от Азербайджан ще понижат цената. Това са безусловно обезпечени 1 милиарда куб. м газ, добави той и изясни, че се водят договаряния за още газ оттова.

"С Азербайджан се водят договаряния за още половин милиард куб. м, останалите количества ще дойдат посредством полутечен природен газ, с танкери, които са в Източното Средиземноморие. Там има такива плавателени съдове с такива количества газ. Проблемът с инфраструктурата остава да се реши. По-лесната и лека част от сделките са количествата, които могат да се обезпечат от танкерите, въпросът е къде ще се разтоварят, по какъв начин ще доближи до границата на България този газ – по кой водопровод “, посочи ръководителят на КЕВР.

Ревитуса в Гърция е най-изгодният вид, добави той. България ще успее да прекупи от компаниите, които са закупили слотове и потенциали и газ ще бъде доставен, изясни Иван Иванов.
Относно желаните 60% нарастване от „ Булгаргаз “ за газа през август Иванов съобщи, че още не са провели намерено съвещание в комисията.
„ Не по-късно от 12 август ние ще проведем съвещание, на което ще утвърдим най-вероятно ще го утвърдим. Комисията не дефинира цената на природния газ, ние дефинираме цената на електрическата енергия, цената на топлинната сила, само че що се касае до природния газ, нашите пълномощия само се свеждат това да проверим дали цената е обоснована със спазването на контракта, който го има и с дълготрайния контракт “, добави ръководителят на КЕВР.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР