Припомняме, че Северна Корея направи най-мощния опит с ядрено оръжие

...
Припомняме, че Северна Корея направи най-мощния опит с ядрено оръжие
Коментари Харесай

Световните лидери осъдиха жестоко Северна Корея! Путин и Тръмп този път са безкомпромисни

Припомняме, че Северна Корея направи най-мощния опит с нуклеарно оръжие до момента. Службата за геоложки наблюдения на Съединени американски щати заяви, че е записала земетресение с магнитуд към 6,3, като означи, че трусът може да е удостоверение за вероятен гърмеж, без да посочи от какъв вид, предадоха международните организации. Правителството на Япония също удостовери, че Северна Корея е направила нов нуклеарен опит, написа Франс прес. Реакциите от интернационалната сцена бяха извънредно остри и строго осъдиха акта на Пхенян.

Както БЛИЦ писа, Тръмп уточни незабавно, че ще събере Съвета за национална сигурност към Белия дом на изключително съвещание. По-рано Тръмп сподели, че КНДР " ще разбере единствено от едно нещо " - очевиден намек за приложимост на мощ против затворената комунистическа страна. Съединени американски щати приготвят нови наказания против Северна Корея, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин, представен от Ройтерс и други международни медии.

Японският министър председател Шиндзо Абе и американският президент Доналд Тръмп са разговаряли няколко пъти по телефона, като са съгласни, че е належащо да бъде засилен натискът върху Северна Корея, с цел да промени своята политика.

Следобед те се договориха за оказване на " невъобразим до момента напън върху Северна Корея ".

Японският министър председател приказва по телефона и с Путин, съобщи ТАСС. Подробности не бяха дадени. Абе е разговарял с съветския президент незабавно след беседата си с Тръмп.

Подобно на Съединени американски щати и Япония Русия също осъди севернокорейския нуклеарен опит. Тя обаче прикани всички заинтригувани страни да се върнат неотложно към разговора и договарянията, като означи, че това е единствения метод за решение на казуса.

Китайският президент Си Цзинпин и съветският му сътрудник Владимир Путин се споразумяха да " се оправят по съответния метод " с най-новото нуклеарно тестване на Северна Корея, отбелязва Ройтерс.

" Двамата водачи се споразумяха да се придържат към задачата за унищожаване на нуклеарните оръжия от Корейския полуостров и да поддържат тясна връзка и координация за справяне с зародилата нова обстановка ", се споделя в късото изказване.

Си и Путин се срещнаха в коридорите на срещата на върха на групата БРИКС в югоизточния китайски град Сямън.

Британският министър председател Тереза Мей също прикани за нови наказания против Северна Корея.

" Тази седмица разисках с японския министър председател Шиндзо Абе сериозната опасност, произлизаща от тези рискови и противозаконни дейности, и дублирам апела за по-твърди дейности, който двамата дружно отправихме, в това число усилване на темповете на използване на съществуващите наказания и незабавно обсъждане на нови ограничения в границите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", сподели тя.

Междувременно немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон осъдиха дружно най-голямото до момента нуклеарно тестване на Северна Корея и приканиха за по-строги наказания на Европейския съюз против Пхенян, съобщи Ройтерс.

Германското държавно управление сподели в изказване, че в диалог по телефона Меркел и Макрон са жигосали новото нуклеарно тестване на Северна Корея. " Тази поредна провокация от страна на управника в Пхенян доближи ново измерение ", се показва още в текста.

Меркел и Макрон са се обединили към мнението, че Северна Корея нарушава интернационалното право и че интернационалната общественост би трябвало да предприеме решителни дейности във връзка с новата ескалация.

" Освен Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в този момент дейности би трябвало да предприеме и Европейски Съюз. Канцлерът и президентът показаха поддръжката си за стягане на глобите на Европейски Съюз против Северна Корея ", се споделя в изказването.

Върховният комисар на Европейския съюз за външната политика Федерика Могерини в това време съобщи, че нуклеарното тестване на Северна Корея е " сериозна провокация " и " сериозна опасност за районната и интернационална сигурност ".

Могерини прикани Северна Корея да встъпи в разговор за унищожаване на нуклеарните оръжия от Корейския полуостров и съобщи, че идната седмица министрите на външните работи от Европейски Съюз ще обсъдят въпроса на среща в естонската столица Талин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР