Приоритет за новото ръководство на здравното министерство е засилването на

...
Приоритет за новото ръководство на здравното министерство е засилването на
Коментари Харесай

Д-р Бакаливанов: Приоритет е подготовката на повече медицински сестри и парамедици

Приоритет за новото управление на здравното министерство е усилването на интереса към специалността експерт по здравни грижи - здравна сестра. В момента в България има не повече от 30 хиляди такива експерти и съотношението лекар/медицинска сестра е съвсем 1 към 1, а би трябвало да бъде 1 към 3 или 1 към 4. Това Заяви пред Българска национална телевизия заместник-министърът на опазването на здравето доктор Любомир Бакаливанов.

В допълнение той изясни, че се работи интензивно и по правенето на стратегия за образование на парамедици, като е допустимо да бъдат заимствани хрумвания и опит от стратегиите, прилагани в други страни. В контакт сме с МОН, в случай че всичко върви по проект, доникъде на годината ще има изясненост какви нормативни промени са нужни, с цел да бъдат ясни техните функционалности и равнища на подготвеност и да може още от началото на идната образователна година да стартира образование. Според доктор Бакаливанов това е един от методите да бъде решен кадровия недостиг в незабавната помощ.

Проектът за покупка на 6 хеликоптера за потребностите на незабавната помощ е подготвен, като следва да се разгласи публичната поръчка за покупката им, това също е един от целите ни, увери заместник-министърът. Той добави, че парите за реализацията ще дойдат по проекта за резистентност, показан на Европейската комисия, в който са планувани 800 млн. лева за шест плана в областта на опазването на здравето.

Д-р Бакаливанов посочи, че всеки от хеликоптерите ще се създавани най-малко в продължение на година и половина, ще се доставят и заплащат един по един. При това състояние в цялостен размер планът би се осъществил след към 10 години. Плановете са хеликоптерите да са основани в 6 места в страната, тъй че да покриват всяка географска точка. Като част от плана се планува подготовката на площадки за кацане в огромни лечебни заведения.

Навлизайки в тематиката за лекуването на Коронавирус, той увери, че все още в Министерство на здравеопазването не са постъпвали сигнали за липса на О2.

Зам.-министърът изясни, че системата изпитва дефицит на медикаменти, включително и за коронавирусна зараза, като се прави всичко допустимо да се задоволят потребностите както на лечебната мрежа, по този начин и на болничните заведения.

" Тези препарати имат извънредно огромен разход и прозводствените потенциали на съответните производители не могат да дават отговор на тях, не е проблем, че не се поръчва задоволително, има индустриален проблем. Лекарствата за Коронавирус са на финала да получат утвърждение за приложимост от страната на Европейската организация по медикаментите ", съобщи доцент доктор Любомир Бакаливанов.

Той акцентира, че има задоволително ваксини в период на валидност от всички, които са позволени от Европейската организация, текат договаряния и за доставка на имунизацията на Novavax, само че доставка няма да бъде осъществена до края на февруари.

„ Регионалните здравни инспекции реализират контрола за периодите на валидност ", кaтегоричен бе заместник-министърът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР