Принудително лечение в психиатрична болница поиска прокуратурата за Георги Гущеров

...
Принудително лечение в психиатрична болница поиска прокуратурата за Георги Гущеров
Коментари Харесай

След случая с агресивния психичноболен в Яхиново - как институциите се справят с проблема?

Принудително лекуване в психиатрична болница изиска прокуратурата за Георги Гущеров от дупнишкото село Яхиново. Това обаче е характерен случай, с който се сблъскват доста хора. Заради психическото си положение той слага под риск непрестанно своите съседи. Последно - Гущеров изпочупи с кирка колите на съседите си. А за последната година против него има формирани четири досъдебни производства - за закана за ликвидиране и за умишлени палежи.



Оказва се, че сходни проблеми не са малко. От началото на годината са формирани 5 каузи по Закона за здравето с искане за наложително лекуване в психиатрия, 4 в Кюстендил.



За предходната година в Кюстендилска област са прегледани над 70 каузи с искане за наложително лекуване в психиатрия. 34 – в Дупница, 27 в Кюстендил.



Междусъседската омраза в село Яхиново продължава повече от пет години, през които фамилията на Марио Терезов живее в непрекъснат боязън. Съседът им, 66-годишният Георги Гущеров, няколко пъти ги заплашвал с ликвидиране, палил е колите им. Преди дни още веднъж ги изпотроши, този път с копач.

" Удрял ме е 3-4 пъти с колата, пита за моето дете, желае да убие моето дете, търси го в учебното заведение. След 3 месеца възпламени колата на жена ми. Той споделя причуват ми се гласове, шизофреник съм и започвам да си умъртвявам, да трошим ", споделя Марио Терезов.

Само за последната година против Гущеров са формирани четири досъдебни производства - две за закана за ликвидиране и две за умишлени палежи.

" Влизал е 60-70 пъти безусловно в къщата ми горе, в моята спалня. Казва: " Излизай, ще те убия ", ножове има револвери, законна пушка ", споделя Марио Терезов.

Георги Гущеров няколко пъти е лекуван в психиатрия, описаха негови родственици. Преди години отключил психологично заболяване, само че пиел медикаменти. Агресивен бил единствено към съседите си. След последния случай мъжът е настанен в психиатрията в Дупница. Направената здравна експертиза сочи, че сега той е „ нападателен и рисков за себе си и за близките ".

А все по-често при проблеми с нападателни съседи, хората избират с изключение на към полицията, да се извърнат и към медиите. Психолози изясняват това със страха, който изпитват и желанието да намерят по-бърз излаз от обстановката, в която са изпаднали.

" Наистина процедурата е тромава, когато се обърнем към институциите. Трябва доста старания, нерви и самообладание, с цел да се задвижи целия механизъм, по тази причина постоянно хората избират по-бърз и прочувствен метод т.е. да сигнализират и осведомят Вас медиите ", споделя психологът доктор Елис Мустакова.

Във всички случаи, споделят психолозите, хората търсят медиите, тъй като се надяват публичният напън да окаже въздействие и институциите по-бързо да си свършат работата.

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР