Принципно подкрепяме обединяване на службите, коментира пред медиите народният представител

...
Принципно подкрепяме обединяване на службите, коментира пред медиите народният представител
Коментари Харесай

Пеевски: ДПС подкрепя членството ни в ЕС и НАТО да влезе в Конституцията и обединението на службите,

Принципно поддържаме сливане на службите, разяснява пред медиите националният представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски по отношение на изявление на съпредседателя на „ Демократична България “ Атанас Атанасов за готвени законодателни промени, с които да се сътвори Единна разследваща работа.

„ Да, провели сме предварителни диалози. Принципно даваме поддръжка за обединяване на двете служби и като цяло на службите. Нека да забележим какво ще предложат сътрудниците и откакто се срещнем с детайлите ще си кажем мнението “, съобщи Пеевски, представен от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че в диалозите са били показани промени, които плануват президентът да не издава декрет за назначение на ръководителите на службите за сигурност, а концепцията е да се избират от Народното събрание.

 

Ръководителите на службите за сигурност няма да се утвърждават с декрет на президента. Предложението е да се избират от Народното събрание, съобщи Делян Пеевски. И сподели, че това е в унисон с концепциите за промени в конституцията.

 

По-рано през днешния ден Атанасов разгласи, че към този момент има подготвен закон за основаване на единна разследваща работа, която ще сплоти Държавна организация " Разузнаване " и Военното разузнаване. Той обаче към момента не е качен на уеб страницата на Народното събрание.

 

Атанасов добави, че концепцията към този момент е разисквана на " лидерско равнище " с " сътрудниците, които поддържат държавното управление ". Той сподели още, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са дали кардинална поддръжка за промяната, само че предстоят по-задълбочени диалози.

 

Съпредседателят на " Продължаваме промяната - Демократична България " не предвижда по кое време може да бъде признат законопроектът, само че посочи, че не би трябвало да се бърза.

 

Движение за права и свободи поддържа предлагането в Конституцията да бъде записано, че България е член на Европейски Съюз и НАТО, сподели още Делян Пеевски преди съвещанието на Правната комисия в Народното събрание през днешния ден.

Чухме за тези апели, ние ще ги подкрепим. Ще беседваме с сътрудниците, мисля, че това е най-важното. Пътят на България е явен - НАТО и Европейския съюз. За нас е допустимо и вярно това да бъде записано в главния закон на страната, акцентира Пеевски.

 

Той изясни, че на първо четене планът за промени в Конституцията ще бъде признат, по този начин както е препоръчан сега. Вписването на участието на България в Европейски Съюз и НАТО ще бъде направено сред първо и второ четене.

 

Движение за права и свободи поддържа концепцията основният прокурор да има единствено един 5-годишен мандат и ще внесе предложение за това, съобщи още Делян Пеевски.

Абсолютно сме срещу да има два мандата, сподели депутатът.

 

По мотив изказванията на Атанас Атанасов, че ръководещото болшинство е готово да прави промени в службите и да сътвори единна разследваща работа, Делян Пеевски разяснява: " Да, провели сме предварителни диалози и кардинално даваме поддръжка за обединяване на службите. Нека да забележим какво ще предложат сътрудниците. След като се срещнем с детайлите, ще си кажем мнението. Но кардинално сме за и ще подкрепим тези оферти. ".

  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР