Принцеса Латифа, дъщеря на премиера на Дубай, за която се

...
Принцеса Латифа, дъщеря на премиера на Дубай, за която се
Коментари Харесай

Защо бягат дубайските принцеси?

Принцеса Латифа, щерка на премиера на Дубай, за която се твърди, че е държана принудително от татко си, отправи призив към английската полиция в края на февруари да възобнови следствието за отвличането на по-голямата ѝ сестра от Кеймбридж преди повече от 20 години, заяви Би Би Си.

В писмо, забелязано от Би Би Си, принцеса Латифа написа до полицията в Кеймбридж, че може да помогне за освобождението на принцеса Шамса, отвлечена по заповед на нейния татко шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

През август 2000 година, към два месеца откакто бяга от имението на татко си в британското графство Съри, Шамса е отвлечена от улица в Кеймбридж, качена на хеликоптер за Франция и по-късно трансферирана с частен аероплан назад в Дубай. По това време Шамса е само на 18 години, а през днешния ден към този момент е на 39 и не се е появявала обществено.

Програма „ Панорама “ на Би Би Си сподели шокиращи видеокадри, записани скрито от Латифа на телефон, в които твърди, че самата тя в този момент е държана като заложница от татко си след опита й да избяга през 2018 година. Организация на обединените нации изиска доказателство от Обединените арабски емирства, че тя е жива. В изказване на полицията в Кеймбридж се споделя, че е получила ръчно написаното писмо от Латифа, което е с дата февруари 2018 година, преди опита ѝ да избяга.

„ Случаят с принцеса Шамса е доста комплициран и сериозен, ето за какво детайлности не е подходящо да бъдат обсъждани обществено “, се добавя в изказването. Във видеокадрите апропо принцеса Латифа сравнява ориста си със случилото се на сестра ѝ принцеса Шамса преди 20 години.

Би Би Си цитира източник, който твърди, че е в непрекъснат контакт с Шамса. „ Не е нужно да сте доктор, с цел да разберете, че тя непрекъснато е дрогирана “, споделя той.

Двете лица на Дубай   

Владетелят на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум постави големи старания да промени облика на емирството, което се превърна от едно прашно и подвластно от петрола място в пустинята в съвременен и богат център за бизнес и туризъм. Преди седмици успехът на неговата стратегия за проучване на Марс се трансформира във водеща международна вест.

Но 71-годишният милиардер, който от 2006 година също е и вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ, притегли доста отрицателно внимание: в ослепителен контрастност с деликатно подбираните вести, които светът би трябвало да научава за емирството, шейхът попадна под мощен интернационален напън поради ориста на личните му дъщери - принцесите Латифа и Шанса, коментира  " Дойче веле ".

Латифа е едно от общо трийсет деца, за които се допуска, че шейхът има от няколко съпруги. Други две от нейните сестри носят същото име. След несполучливия ѝ опит за бягство и връщането ѝ в страната, принцеса Латифа е държана затворена в една вила, която самата тя дефинира като " затвор ". Съинициаторите на акцията " Освободете Латифа "  Тийна Джаухиайнен и Дейвид Хейг настояват, че повече от 6 месеца не са чували нищо за Латифа. " Загубихме контакт с нея преди повече от половин година, само че имам вяра, че тя още е жива “, казва Джаухиайнен.

Хейг, който е юрист на Латифа и деятел от английската неправителствена организация Detained International, упорства за нейното освобождение. Той се обръща към президента на ОАЕ шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян и престолонаследника принц Мохамед бин Зайед Ал Нахаян с гледище " да разпоредят на дубайския държател да освободи неотложно своите дъщери, които държи като заложници, и да постави завършек на този отблъскващ епизод на родителска корист и нарушение на човешки права, който тежко поврежда репутацията на ОАЕ и отвращава света ".

Международни правозащитни организации като " Хюман Райтс Уоч " и " Амнести интернешънъл ", както и Обединените народи и редица политици, също настояха шейхът да показа доказателства, че принцеса Латифа е жива. По-голямата сестра на Латифа - принцеса Шамса - също не е била виждана след отвличането ѝ от Кеймбридж.

Какво се крие зад фасадата?

Изпълнителният шеф на " Хюман Райтс Уоч " Кенет Рот също се безпокои за ориста на Латифа:  " На фона на репресивните режими в прилежащите страни Дубай желае да блесне като бастион на либерализма. Но зад лъскавата фасада се крие една ужасна реалност: критиците биват арестувани, правата на служащите мигранти се нарушават, а самият държател на Дубай затваря собствените си дъщери заради желанието им да избягат от този метод на живот и да се измъкнат от неговия надзор ".

Като безмитна бизнес зона и врата към Далечния изток Дубай наподобява много по-либерален от прилежащите Оман и Саудитска Арабия. Луксозните хотели и множеството атракции, които предлага емирството, го трансфораха в магнит за туризма. През 2019 година тази промишленост е произвела 12% от Брутният вътрешен продукт на страната (43 милиарда долара), а прогнозата е до 2027 година сумата да доближи 72 милиарда $.

Инфлуенсърите разпространяват имиджа на Дубай

При неналичието на исторически събития и естествени забележителности Дубай слага акцента върху комерсиалната страна на нещата и предизвиква непознати инфлуенсъри, които оказват помощ за възстановяване на имиджа на емирството. Още през 2018 година Националният медиен съвет в Дубай реши да възнаграждава " всяка платена или неплатена форма на показване или разпространение на хрумвания, артикули или услуги - по електронен път или посредством мобилни приложения ". Разбира се, доходите на инфлуенсърите, които са се устроили в Дубай, са необлагаеми.

И инфлуенсърите в обществените мрежи не пропуснаха да се възползват от тази опция: по този начин светът стартира да вижда още повече съвършени залези и красиви хора, които символизират метода, по който страната желае да се показва пред света. Тази наклонност се ускори по време на пандемията, когато Дубай продължи да приема туристи, въпреки и след показване на негативен PCR тест - с отворени заведения за хранене, търговски центрове и туристически атракции.

Историята на принцеса Латифа може да въодушеви сюжет за филм от поредицата за Джеймс Бонд. Но няма никакъв късмет тя да се озове редом до прелестните залези в Инстаграм, които популяризират дестинацията Дубай.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР