Примка на обесен е големият талисман на шампиона Ян Блахович,

...
Примка на обесен е големият талисман на шампиона Ян Блахович,
Коментари Харесай

Примка на обесен дава сили на шампион в UFC

Примка на обесен е огромният амулет на първенеца Ян Блахович, който в ранните часове на неделя направи първа отбрана на купата си в полутежка категория на UFC, най-престижната верига от смесените бойни изкуства.

На галавечер в Лас Вегас полякът нанесе проваляне на звездата в междинна категория Израел Адесаня със съдийско решение. Така нигериецът направи несполучлив дебют в полутежка категория и разгласи, че се връща в по-долната, където е първенец.

Всъщност необикновеният амулет е оказал помощ на Блахович да завоюва 90 % от срещите си и да стане №1 в UFC. Полякът намира червено-синята шнур по време на разходка в гората, където среща мъртвеца. Оттогава я връзва на ръчната си чанта преди всеки мач.
 “Бях с моите кучета и видях, че той виси на дървото – спомня си войник. - Бях сигурен, че е мъртъв. Но въпреки всичко попитах: “Хей, пич, всичко наред ли е?”. Сега разбирам, че е било неуместно.”

А когато идват медиците, единствено удостоверяват гибелта. Но един от служителите на реда го попита дали не желае да си взема въжето на самоубиеца... за шанс.

“Не знаех за тази прокоба – разкрива 38-годишният поляк. - Проверих в интернет и се оказа, че в антични времена – в Европа и Съединени американски щати, хората са вярвали, че примката от обществените изтезания, са носили шанс. Ако не вярвате, проверете сами.”

Блахович признава, че първо ходил в гората преди всяка борба, с цел да се допре до въжето. Но, когато влезнал в серия от победи, се уплашил, че то ще бъде откраднато. Отрязал го и от този момент го носи със себе си и рядко губи!
View this post on Instagram

А животът на боеца е пъстър и с други необикновени истории. Той в никакъв случай не е бил считан за суперталант, а по-скоро за новобранец. През 2017-а жена му го избавя от уволняване в UFC, само че 3 години по-късно Ян става първенец на UFC в полутежка категория.

В по-младите си години Блахович се занимава с тайбокс, има участия, даже награди, в кикбокса на аматьорско равнище. След това полякът взема решение да се захване с джу-джицу и стига до черен колан. А с ММА стартира да се занимава едвам на 24 години, като преди този момент мечтае да стане духовник, та даже и каскадьор. По обучение Ян е инженер-строител, само че в избран интервал от време работи като защита в нощен клуб

“Веднъж аз и моят сътрудник се сбихме с нападателна навалица от 20 души – спомня си с усмивка Блахович. - Разбира се, загубихме, бяха прекомерно доста. Унищожиха освен нас, а и целия клуб. Но беше добър опит за в бъдеще.”
View this post on Instagram

През 2017-а бъдещето на Ян в UFC e заложено на карта. Боецът позволява четвърто проваляне от пет мача и управлението на веригата мисли за уволняване на поляка. Спасява го жена му. Цяла нощ след последното проваляне на обичания си Дорота Юрковска организира диалози с мачмейкъра на UFC Мик Мейнард и го убеждава да му дадат финален късмет.

“Казах им, че той е огромна звезда в Полша, а пък те желаеха да създадат шампионат при нас – споделя Дорота. - И желаех Ян да бъде включен за галавечерта в Гданск.”

Така и става. През месец октомври 2017-а Блахович побеждава американеца Дейвин Кларк, който идва в родината му като любимец с 8 триумфа и едно проваляне. От този миг полякът се връща на победния път - печели 9 срещи и има единствено една загуба. А откакто ликува с купата в UFC в полутежка категория през 2020-а става народен воин.
View this post on Instagram

Сега от успеха с Адесаня полякът ще проработи 540 000 $, до момента в който Краля в междинна категория ще взима малко повече – $640 000.

Но за Блахович не толкоз парите са значими, а безапелационната отбрана на купата. Криле по тази причина му дава неговият тримесечен наследник.

“Искам детето ми да получи по-добър старт, в сравнение с имах аз – споделя първенецът. - Не че всичко е било доста неприятно, само че желая той да е благополучен. И това ме кара да упражнявам два пъти повече отпреди. В Полша споделяме: Когато ставаш татко, биеш два пъти по-силно. Надявам се, Адесаня да е усетил моята мощност!”

“Труд”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР