Примирие между Израел и палестинската групировка Ислямски джихад“ влезе в

...
Примирие между Израел и палестинската групировка Ислямски джихад“ влезе в
Коментари Харесай

Израел и Ислямски джихад обявиха примирие

Примирие сред Израел и палестинската формация „ Ислямски джихад “ влезе в действие в неделя вечерта, оповестиха международните организации. Примирието е подписано с посредничеството на Египет и цели да приключи офанзивите от двете страни,.

Между петък и неделя Израел бомбардира линията Газа, а палестинската формация „ Ислямски джихад “ отвърна с ракетен обстрел. Това е най-сериозната ескалация в региона от май 2021 година Конфликтът докара до гибелта на най-малко 44 души, заяви Би Би Си.

В минутите преди и след влизането в действие на примирието и от двете страни е имало изстрели, заяви още Би Би Си. До момента обаче прекъсването на огъня се съблюдава. Съединени американски щати и Организация на обединените нации приканиха и двете страни да продължат да съблюдават примирието.

Ескалацията стартира в петък вечерта след израелски въздушни удари в линията Газа. Премиерът на Израел сподели, че интервенцията е предизвикана от „ непосредствена опасност “ от страна на подкрепяната от Иран формация „ Ислямски джихад “ след ареста на един от неговите членове при започване на седмицата.

Групировката изстреля повече от 100 ракети против Израел като „ първичен отговор “. Повечето бяха прихванати от израелския противоракетен щит „ Железен купол “.

Според палестинските управляващи при израелските офанзиви са убити 15 деца. Израел упрекна „ Ислямски джихад “ за част от офанзивите, при които бяха убити деца.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР