Прилагането на антисоциални мерки извън ядрото на капиталистическата система за

...
Прилагането на антисоциални мерки извън ядрото на капиталистическата система за
Коментари Харесай

Проф. Андрей Фурсов: Глобалната суперкриза ще дойде точно по разписание

Прилагането на антисоциални ограничения отвън ядрото на капиталистическата система за дълго време разреши на капиталистическия хайлайф да изглади обществените спорове в самото ядро и да забави и промени класовата битка. Както е споделил Сесил Роудс в края на XIX век: „ Или ставаш империалист, или получаваш революция “. Всъщност империалистическата фаза на капитализма e опит да се избегне революция в тяхното общество посредством външна агресия. Но е реалност, че империализмът е стеснен от размера на планетата и при започване на XIX-XX век външните зони, посредством които беше допустимо да се изгладят обществените спорове в ядрото, бяха изчерпани и с цел да се избегне революция, бяха нужни не колониални, а империалистически войни, т.е. сред самите империалистически сили.

Между другото, това съответства с разгръщането на Втората индустриална гражданска война - 1870-1910 година Втората индустриална гражданска война е електричеството, моторът с вътрешно горене, в всекидневието - телефонът, телеграфът, киното, водопроводът, асансьорите. Трябва да се означи, че Втората индустриална гражданска война продължава по-малко от Първата. Първата индустриална гражданска война е парната машина, железниците, това са годините 1750-1830. Низходящата линия на индустриалната икономическа динамичност на капитализма се показва още по-ясно от Третата индустриална гражданска война - 1970-2000 година Това са компютърът плюс мобилния телефон, интернет и роботите и... това е всичко.

Постмодерното е естественото положение на западната цивилизация след модерното, т.е. Новото (от към 1600-1870 година - ранно и приблизително модерно) и Най-новото (1871-1970 година - късно или високо модерно) време са ерата на бурята и настъплението на прогресивно всеобщо индустриално общество с комерсиална и индустриална система, която поредно унищожава органиката на обществената подчиненост на Средновековието и прогресивно основаване на световна изкуствена технотронна среда и фетиш към индивидуализма.

Още преди 60-70 години някои американски писатели на научна фантастика рисуваха антиутопии, където нещата са съвсем еднократни, тъй като е належащо да се обезпечи натоварването на промишлеността с високи равнища на претовареност и ползване, а хората са безусловно толерантни един към различен и затова никой в обществото не би трябвало да се извисява над другите със своите отлични качества, тъй като това поражда солидна нездравословна злоба и обществени безредици.

На фона на достиженията на първите две индустриални революции, Третата индустриална гражданска война наподобява доста бледа, а продължи даже по-малко от втората. Нещо повече, международният хайлайф съзнателно забавя към този момент затихващото научно-технологично развиване, ограничавайки го в свои егоистични ползи до една-единствена сфера - информация и връзка, т.е. цифровите технологии. С тяхна помощ можете фантастично да промиете мозъците и да контролирате популацията.

В края на ХХ век навлизането на приложната просвета в действителното произвеждане, като се изключи военната сфера, съвсем изцяло се забави и може да се каже, че всичко това се случи вследствие на съвсем цялостния надзор на финансовия, т.е. непроизводителния капитал, върху индустриалния. Повечето от последните изобретения от последните десетилетия са в региона на отдиха и развлеченията, а не в производството. Тук си припомняме последните епохи на Римската империя - там е съвсем същото. Но темпът на повишаване на продуктивността на труда и икономическия напредък по време на Третата индустриална гражданска война е по-нисък, в сравнение с по време на Втората. И тук стигаме до абсурден извод.

Индустриално-техническата фаза на развиване на капитализма от 60-те години на предишния век е пътят нагоре по стълбата, водеща не към прогрес, а към декаданс. В допълнение, разширението на капиталистическата система, както и робовладелческата система, по едно време подкрепят развиването на тази система заради разрушаването на външната й среда, т.е. вторият закон на термодинамиката, заради увеличение на ентропия на външната среда. И когато външната среда беше изчерпана, тогава стартира ентропизацията на самата капиталистическа система – последният, терминален стадий, на който в този момент сме очевидци.

Добра илюстрация на индустриалната икономическа регресия от избран миг в развиването на капитализма е междинното нарастване на продуктивността на труда след Втората индустриална гражданска война. Ето, да забележим. 1891-1972 година, тогава темпът на повишаване на продуктивността на труда 2,33, от 72-ра до 96-та година - 1,38, от 1996 година до 2004 година - 8 години, още веднъж 2%, заради разграбването на някогашния социалистически лагер и краткотрайно понижаване на разноските на западните страни за войната и необятното разпространяване на евтини китайски артикули. Но всичко свърши бързо. От 2004 година до 2012 година темпът на напредък на продуктивността на труда е 1,33, а от 2012 година - 0,4-0,5%. Това се назовава: " Здравей, асимптота. " Съгласен съм с тези икономисти, които считат, че няма да има повече индустриални или научно-технически революции. Е, дано не считаме четвъртата индустриална гражданска война на Клаус Шваб за научно-технологична.

До края на XXI век, в случай че не се случи световна злополука, светът, изключително като се вземе поради продължаващата деиндустриализация, изцяло ще се върне към асимптота, до индикатори от 0,2-0,4. Известният икономист Гордън от Североизточния университет в Съединени американски щати, на образеца на родината си доста добре сподели, по този начин да се каже, на пръсти по какъв начин ще се случи връщане към темпове на напредък от 0,4 и даже 0,2. Той откроява 6 фактора, всеки от които понижава част от икономическия напредък.

И по този начин, първият фактор. Лоша демография на работната мощ. Въпреки че от 1965 до 1990 година дамите навлизат на пазара на труда като различен контингент за употреба. Днес този запас е привършен, бейби бумърите - поколението, което съобщи Америка, както го назовават, умира, пенсионира се. Оттук и намаляването на работните часове на глава от популацията и намаляването на икономическия напредък с 0,2. Изваждаме от настоящото 1,8 и получаваме 1,6.

Заради ниската раждаемост в Съединени американски щати ги чака " огромно отмъщение " в бъдеще, съобщи американският милиардер Илон Мъск. Така предприемачът разяснява в обявата на “Ройтерс ”, че запасите на главния поверителен фонд на системата за обществено обезпечаване на Съединени американски щати ще бъдат изчерпани през 2033 година, година по-рано от предстоящото в миналогодишната прогноза. „ Предстои огромна компенсация заради ниската раждаемост. Япония е водещ знак “, написа Мъск в Туитър. През 2022 година в Япония са родени 799,7 хиляди души. За първи път от 1899 година, когато стартира да се води сходна статистика, раждаемостта пада под равнището от 800 хиляди.

Вторият фактор е, че от 90-те години на предишния век равнището на обучение в Съединени американски щати не пораства, страната пада все по-надолу в класацията във връзка с каузи на хората с висше обучение. И Гордън изважда още 0,2%, в този момент получаваме 1,4.

Трето. Бързото повишаване на неравенството в Съединени американски щати от 80-те години на предишния век. След рецесията от 2008 година то стартира да се развива с чудовищни темпове. От 1993 година до 2008 година междинният растеж на действителния приход в Съединени американски щати е 1,3%, до момента в който растежът на приходите за 99% от популацията е 0,75%, а 1% до 52%. Тоест 99% имат по-малко от 1%, а 1% имат 52. От 2009 година 1% от популацията на Съединени американски щати е получило 93% от националния приход от по този начин наречения оздравителен напредък. Гордън изважда още 0,5% и получава 0,9.

Четвърто. Съвременните компютърни технологии и глобализацията имаха освен позитивно, само че и негативно влияние върху стопанската система на Съединени американски щати. Кол центрове и други услуги бяха трансферирани в други страни. Извадете още 0,2 и вземете 0,7.

Пето. „ Зеленият “ дневен ред, който се трансформира в приоритет, в ущърб на други браншове на стопански напредък, още минус 0,2. В резултат на това 0,5.

И най-после, удвоете недостига, настоящата сметка и бюджета, извадете 0,3. И получаваме 0,2% от темпа на напредък на продуктивността на труда и икономическия напредък в Англия от 1300 до 1750 година

Във връзка с всичко казано Гордън предсказва безконечна световна криза. Знаем, че нищо не е постоянно, само че асимптотичната стопанска система съществува от 10 000 години и наподобява, че актуалният свят изпада в нея. Това не значи, че промишлеността ще бъде изцяло отстранена. Но това значи, че промишлеността ще бъде доста лимитирана. Истинската промишленост ще обслужва самия връх, а останалите - дупката за геврека. Или, както Шваб го споделя „ внимателно “, в кавички в книгата си, „ по-голямата част от света е на път да бъде “патагонизирана “.

Патагония е област в Аржентина, където живеят овчари, гаучоси, където има натурална стопанска система. Е, тези, които са чели " Децата на капитан Грант " на Жул Верн, си спомнят, че героите са прекосили и Патагония. Много добре демонстрира какво е Патагония. И по този начин, съгласно Шваб, патагонизацията е ориста на по-голямата част от света, т.е. животът в прединдустриална стопанска система.

Всъщност Балацки е склонен със заключението на Гордън. Не знам дали Балацки познава работата му, само че те, по този начин да се каже, мислят в една посока. Според Балацки след къса пауза от 250 години светът се връща към клопката на Малтус. Бих споделил в лоното на асимптотите, само че това няма значение. А Балацки цитира статистика на Организацията за икономическо съдействие и развиване, съгласно която темпът на напредък на продуктивността на труда, един от най-важните индикатори за икономическа успеваемост, през 2006-17 година в Съединени американски щати е намалял от 2,3% на 1, а през Англия - от 2,2 до половин %.

Но даже Томас Пикети написа, че „ при започване на XXI век размерът на насъбрания заможен капитал има всички признаци на прекалено обилие “. Оттук и спадът в доходността. По този индикатор, както акцентира Пикети, „ светът през днешния ден е на равнището на предходните две международни войни на ХХ век “. Всъщност, ще прибавя, тези войни бяха средство за увеличение на този индикатор. И го тласкаха нагоре, по този начин да се каже, доникъде на 60-те години.

Какво следва от това във връзка с обществени и политически последствия? Балацки, изцяло съм склонен с него, предвижда началото на нова вълна от безсърдечност на върха по отношение на дъното. Но факт е, че тази вълна към този момент стартира! След това ще проучваме главните ѝ потоци.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР