Приключенията на Пинокио“ е сред най-прочутите произведения в историята на

...
Приключенията на Пинокио“ е сред най-прочутите произведения в историята на
Коментари Харесай

„Приключенията на Пинокио“ с оригиналните илюстрации на Карло Киостри (предложение за четене)

„ Приключенията на Пинокио “ е измежду най-прочутите творби в историята на детската литература и е най-превежданото заглавие за всички времена по целия свят.

Това е историята на една дървена кукла, измислена от нейния създател Карло Колоди единствено за една нощ.

Пинокио, чийто нос има свойството да се удължава, когато той лъже, претърпява безчет завършения, които самичък навлича на главата си със своето безгранично непокорство, само че благодарение на другари, които го обичат и не стопират да му оказват помощ, се измъква наред от перипетиите и най-после става същинско момче от плът и кръв.

За създателя

Карло Лоренцини, по-известен с псевдонима си Карло Колоди, е известен детски публицист и публицист, роден във Флоренция.

По време на войните за самостоятелност на Италия през 1848 и 1860 година той служи като доброволец в тосканската войска.

За интереса му към политиката свидетелстват ранните му литературни произведения, както и основаването на сатиричния вестник „ Il Lampione “.

През 1875 година Карло Колоди прави първите си опити в детската литература, превеждайки приказките на известния френски публицист Шарл Перо.

През 1880 година той стартира да написа „ Storia di un burattino “ („ The story of a marionette “), наречена също по този начин „ Приключенията на Пинокио “. Публикувана е като подлистник в първия детски вестник в Италия през 1881 година.

Карло Колоди умира, без да подозира, че това вълшебно произведение ще му завоюва международна популярност.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР