Приходите от осигурителни вноски за Държавното обществено осигуряване може да

...
Приходите от осигурителни вноски за Държавното обществено осигуряване може да
Коментари Харесай

НОИ предупреди: Парите за пенсии може да не стигнат

Приходите от осигурителни вноски за Държавното публично обезпечаване може да не са задоволителни, с цел да покрият разноските за пенсии, компенсации и помощи. Има редица фактори, които усилват вероятността от такава заплаха. Това предизвестяват специалистите на Национален осигурителен институт в собствен разбор за стратегическите опасности пред ръководството на държавното публично обезпечаване в интервала след 2020 година, заяви.

Според разбора преди всичко измежду факторите са демографските процеси. Прогнозите за популацията сочат, че през 2020 година коефициентът на възрастова взаимозависимост в старшите възрасти (населението на 65 и повече години на 100 лица от популацията на възраст от 15 и 64 г.) ще доближи 34,30.

Това значи, че на всеки 100 лица на възраст сред 15 и 64 година се падат 34 лица на 65 и повече години. В дълготраен проект трендовете не са оптимистични – чака се цената на това съответствие да доближи близо 45 единствено за интервал от две десетилетия, а през 2050 година да надвиши 52, показват в разбора си от Национален осигурителен институт. 

При настоящето законодателство  упованията са салдото на ДОО да остане негативен (разходите да останат по-високи от приходите) за целия интервал от 2019 година до 2070 година При 3,3% от Брутният вътрешен продукт, дефицитът в ДОО се чака да нарасне до 4,8% от Брутният вътрешен продукт в края на интервала.

Решенията, свързани с смяна на един или различен от параметрите на осигурителната система, могат или да ускорят, или да забавят въздействието на демографските процеси върху способността на страната да извърши уговорката си към сегашните и бъдещи обезпечени лица и пенсионери, показват специалистите. 

Другите фактори, които носят риск за системата, са Национален осигурителен институт да не може да открива неточности, нередности и измами с фондовете на ДОО, институтът да изостане от развиването на осведомителните технологии и да не разполага с задоволително кадрови капацитет, с цел да извършва предоставените му задания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР