Приходите на 28-те партии и коалиции, явили се на предсрочните

...
Приходите на 28-те партии и коалиции, явили се на предсрочните
Коментари Харесай

Близо 10 милиона лв. са приходите на партиите, явили се на последните избори


Приходите на 28-те партии и обединения, явили се на предварителните парламентарни избори на 2 октомври 2022 година, са общо 9 180 951 лв., съгласно подадените пред Сметната палата доклади. Това се показва в отчет на Института за развиване на обществената среда.

В най-голяма степен партиите и обединенията са получили финансиране от държавния бюджет и от медийни пакети, демонстрира анализът. Двадесет и двете партии, явили се независимо на изборите, са получили общо 381 121 лв. дарения от физически лица или 14% от всички техни доходи. По време на предизборната акция шестте обединения са получили общо 6 447 218 лв., а даренията за тях възлизат на 1 411 480 лв. (21,9 %).

Партиите могат да финансират акциите си със лични средства, такива на претендентите и дарения от физически лица. Коалициите пък набират приходите си от средства на партиите, участващи в тях, средства на претендентите и дарения от физически лица, напомнят от Института. Получаваните от физически лица дарения нямат таван, само че би трябвало да бъдат декларирани в седемдневен период от приемането им.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР