Приетите по тъмно промени между първо и второ четене на

...
Приетите по тъмно промени между първо и второ четене на
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: БСП взриви всякаква възможност за постигане на консенсус

Приетите по мрачно промени сред първо и второ четене на законопроекта за смесено гласоподаване са удар по доверието и присъединяване на хората в изборния развой. Тезата разви Надежда Йорданова в ефира на предаването “Събуди се ” по NOVA.

“Очерта се едно болшинство, което споделя на жителите: “Вие ни пречите с присъединяване в обществени процеси! ” Диалогът, дебатът и законодателният развой са опорочени и би трябвало да стартират изначало ”, съобщи националният представител от “Демократична България ”. Според нея не би трябвало да се търси просто опълчване сред машинното и хартиеното гласоподаване, а задачата следва да бъде създаване на сигурен и транспарантен избирателен развой, който регистрира вярно вота на всеки жител.

Относно желанието на ГЕРБ да спре част от утвърдените от правна комисия нови изборни правила Йорданова съобщи, че присъединяване на жителите в изборния развой не би трябвало да се трансформира в разменна монета или мотив за търговия. Министърът на правораздаването в кабинета “Петков ” акцентира, че оформилото се болшинство сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия за връщане на хартиената бюлетина би трябвало да съблюдава всички разпореждания на правилника. Като вероятен излаз от рецесията Йорданова уточни основаването на краткотрайна комисия, в която умерено и аргументирано да се дебатират измененията в Изборния кодекс с присъединяване на гражданското общество, без да се лишават към този момент институционализирани права. Преди това обаче Българска социалистическа партия би трябвало да отдръпна целия законопроект с решение на Народното събрание. Ако законът бъде признат на второ четене в пленарна зала, Демократична България ще упорства президентът да наложи несъгласие.

Депутатът за следващ път акцентира какъв брой е значимо да има работещ парламент поради голямото количество законодателна работа. Йорданова съобщи, че “Демократична България ” ще направи всичко допустимо да не се стига до следващи предварителни избори, само че без да прави компромис с правилата си. По мотив идните съвещания сред президента и представители на обединяването Йорданова съобщи, че чака спокоен диалог в границите на конституционната процедура.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР