Причините за увеличението са ограничаването на добива от ПГХ Чирен

...
Причините за увеличението са ограничаването на добива от ПГХ Чирен
Коментари Харесай

3,5% по-скъп газ от март, голямото поскъпване вероятно ще е април

Причините за нарастването са ограничението на добива от ПГХ Чирен и рекордно високите цени на европейските газови тържища
Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение по отношение на подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за месец март 2022 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Решението е признато в сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него.

След разбор на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, с признатото решение КЕВР утвърди цена на природния газ, считано от 1 март 2022 година, в размер на  113,73 лв./MWh  (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).  Утвърдената цена е с 3,5% по-висока спрямо цената за м. февруари.

Основните аргументи за нарастването на цената на природния газ са ограничението на добиваните количества от ПГХ „ Чирен “, както и рекордно високите цени на европейските газови тържища. Добивът от " Чирен " е прекратен и по заповед на министъра на енергетиката оборудването е минало в режим на нагнетяване. Целта на тази мярка е да бъдат насъбрани запаси при положение на рецесия с доставките на природен газ.

В решението на Комисията са регистрирани настоящите данни за пазарните показатели на европейските газови хъбове към 28.02.2022 година, показателите на петролните деривати и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари, съдържащи се в обновеното ценово заявление на " Булгаргаз " ЕАД от 01.03.2022 година Взети са поради и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.

В одобрената цена на природния газ от 113,73 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки. 

На извършеното на 4.03.2022 година намерено съвещание ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров съобщи, че главната задача на Комисията е да употребява всички вероятни регулаторни механизми, с цел да бъдат постигани най-хубави цени за крайните консуматори и особено за битовите консуматори.   Ръководителят на регулатора прикани " Булгаргаз " да разграничи своите отговорности като публичен снабдител и търговец на газ. „ Бизнесът има други възможности да подписва контракти с други снабдители, само че за битовите консуматори източникът на природен газ е единствено “Булгаргаз “ като публичен снабдител. Затова енергийният регулатор ще е поръчител, че правата на тези консуматори се съблюдават и те получават допустимо най-хубава цена “, акцентира ръководителят на КЕВР. Енергийният регулатор ще утвърждава всеки договор или смяна в договорите, които подписва " Булгаргаз ", тъй като те оказват въздействие върху цената на газа за  потребителите. Във всяко ценово заявление " Булгаргаз " би трябвало да дава разбор за вероятните различни източници на природен газ, техните цени и доказателства, че компанията е потърсила най-евтиния вероятен газ за потребителите.  Дружеството би трябвало да употребява и опциите да подписва краткосрочни, средносрочни и даже дълготрайни контракти, с които да се разнообразят източниците на природен газ и да се реализира оптимално преференциална цена за бита.

Решението на КЕВР за одобряване на цена на природния газ от 01.03.2022 година ще  бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.

„ Увеличението на цената на газа от 1 април ще е брутално, най-вероятно с над 50% “. Това предвижда през вчерашния ден пред БНР депутатът на ГЕРБ Делян Добрев.

„ Цената на парното в София е считана при цена на газа 47 лв.. В момента цената на газа е към 120 лв., а евентуално от 1 април ще бъде 200 лв..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР