Причината е, че няма подходящ втори скафандър за Ан МаклейнПървото

...
Причината е, че няма подходящ втори скафандър за Ан МаклейнПървото
Коментари Харесай

НАСА отмени мисията на две жени в открития космос

Причината е, че няма подобаващ втори скафандър за Ан Маклейн

Първото в историята излизане на две дами в открития космос към този момент се отсрочва (източник: НАСА)

Планираното за 29 март първо в историята излизане на две дами в открития космос няма да се състои. НАСА анулира старта на задачата, излиза наяве от публично известие на американската галактическа организация.

Очакваше се Ан Маклейн и Кристина Кук да излязат в космоса от борда на Международната галактическа станция (МКС), с цел да продължат почналата на 22 март работа по инсталиране на нови батерии на повърхността на МКС.

Но след това НАСА реши, че на 29 март дружно с Кристина Кук в открития космос ще излезе астронавтът Ник Хейг. Промяната се постанова, поради проблем с избора на скафандри с нужния размер – след излизане в космоса на 22 март Ан Маклейн е решила, че най-подходяща за нея е горната секция на скафандъра със междинни размери.
още по тематиката
НАСА разяснява, че до 29 март може да бъде готова единствено една секция с този размер – за Кристина Кук, която ще стане 14-тата жена в историята с излизане в открития космос.

По проект, на 29 март астронавтите ще прекарат над 6 часа в открития космос. Ако Кук и Хейг съумеят да изпълнят по-бързо главната си задача по инсталиране на новите батерии, през останалото време те ще приготвят изискванията за идващото излизане на астронавти в открития космос на 8 април.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР