Причина за високата смъртност от ковид у нас е демографската

...
Причина за високата смъртност от ковид у нас е демографската
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев, ДБ: Обмисляме създаване на съвет по здравеопазването към НС

Причина за високата смъртност от коронавирус у нас е демографската картина - популацията е застаряващо и болно, също така системата не работи оптимално. Това разяснява в студиото на " Денят стартира " на Българска национална телевизия пулмологът и народен представител доктор Александър Симидчиев.

" Демократична България " разисква да се сътвори орган към Народното събрание, който да разрешава да се не престават здравните политики сред другите парламенти.

" Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко Народното събрание, по този начин да се направи сходен съвет за опазването на здравето, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, с цел да може политиките, свързани със опазването на здравето, да имат един резистентен орган, който да надвишава мандата на един парламент ", съобщи доктор Симидчиев.

Според него основаването на фрагменти е проблем, който не може да бъде решен бързо.
" Един върховен медицински кадър се основава с най-малко 6 години следване и още 5 до 10 специализация. За следния медицински кадър са нужни най-малко 5-6 години, акцентира пулмологът.

Парите не са главната причина младите лекари да отпътуват в чужбина. Това, което те търсят, е кариерно развиване - какво ще се случи с тях след 5-10 години.

Бюджетът за опазване на здравето нараства по-бързо от Брутният вътрешен продукт, само че опазването на здравето ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, разяснява още той.

" Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на ръководство, по тази причина ръководството на процеса в опазването на здравето е основен приоритет ", съобщи Симидчиев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР