При всички положения ситуацията в Пловдив е свързана с местните

...
При всички положения ситуацията в Пловдив е свързана с местните
Коментари Харесай

Доц. Буруджиева по Дарик: Кампанията за избори на НС е първи етап на местния вот

" При всички положения обстановката в Пловдив е обвързвана с локалните избори ", стартира анализаси на настоящите събития доцент Татяна Буруджиева. Според нея идната акция е сериозен риск за ГЕРБ поради дългия интервал, в който те ръководят на локално ниво.

Колкото по-бързо една партия успее да си структурира новото предложение пред гласоподавателите, толкоз по-добре, счита тя. Явно са решили, че Здравко Димитров носи прекалено много вреда, с цел да го поддържат за още един мандат, добави специалистът. Според Буруджиева партия като ГЕРБ в сходна обстановка построява тактика, посредством която да управлява вредите и да реши кое да резервира и от кое да се лиши.

Социологът Павел Вълчев сподели, че ГЕРБ на практика държат цялата локална власт в страната и отсам могат единствено да губят. Според него протичащото се в Пловдив кореспондира със стартирана тактика на ГЕРБ за локалните избори. Той уточни, че разграничаването от някои кметове е неизбежно, само че е и нож с две остриета, защото дава самун и на опозицията.

По отношение идните избори за Народно заседание и възможни конфигурации за ръководство Буруджиева счита, че идните локални избори могат да успокоят партиите в центъра, тъй като има риск да бъдат глобени на локалния избор.

Вълчев добави, че ГЕРБ излизат от изолацията, до момента в който противоположното виждаме при Демократична България и Политическа партия. Ако новото обединяване завоюва, може и да не успее да образува държавно управление с първия мандат. Според него се чака още по-ниска изборна интензивност. Той изясни, че всяка една партия губи от поддръжката и всеки глас ще бъде значим на идните избори. Това ще направи идната акция извънредно значима, добави той.

Според доцент Буруджиева тази акция може да бъде гледана и като първи стадий на идните локални избори.

За Буруджиева огромна изненада би било висок резултат на Българска социалистическа партия. Тенденцията там би трябвало да е отрицателна и в случай че те получат висок резултат, това ще бъде изненадващо. Тя означи това в подтекста на връщането на хартиената бюлетина - нещо, което някои хора сочеха като причина за по-ранния им невисок резултат. Силно изненадващо ще бъде, в случай че Движение за права и свободи решат да покажат мускул и да се нареждат на второ място, добави тя.

Като различен фактор за идните избори бяха посочени и подписките за референдумите, които сега вървят паралелно.

Според Вълчев това е избирателен популизъм. Партиите чакат от тези стъпки да се разшири електоралната поддръжка, счита той. При Има Такъв Народ това е едно мигане и към президента и опит за повишение на поддръжката, добави той.

Буруджиева означи, че в тази ситуация и двете партии употребяват двете подписки за електорални цели. " Възраждане " имат ясно сложена цел и вървят по някаква логичност. Една такава подписка дава опция да стигнеш до всеки и да заговориш всеки. Не е за занемаряване персоналният контакт, който " Възраждане " сега реализират с хората, добави тя. Едва ли всеки подписал се ще гласоподава за тях, само че контактът също е значим в дълготраен проект, заключи Буруджиева.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР