При тези рекордни бройки на заболели и смъртни случаи не

...
При тези рекордни бройки на заболели и смъртни случаи не
Коментари Харесай

Математик: При тази рекордна заболеваемост, децата не трябва да се връщат в клас

При тези рекордни бройки на болни и смъртни случаи не може да се връщат децата в този момент. Това предизвести в ефира на БНР математикът Лъчезар Томов, учител в Департамент „ Информатика “ в Нов български университет. Той добави, че при всички случаи би трябвало да има тестване на учениците.

„ При обстановка, в която би трябвало да се търси от родителите единодушие за тестване даже два пъти седмично, когато имате не 200 на 100 000, а 700 на 100 000 заболеваемост, дейно число е 1,3 – т.е. 10 души заразяват 13, имате 500 деца дневно инфектирани, някои от тях се нуждаят и от болница, в това число и на О2, имате цялостни Covid отделения, и нямате такова в Пирогов, повече от безразсъдно е да се връщат в учебно заведение. Вече има 21 умряли деца. В Националната кардиологична болница се лекуваха рекорден брой деца със сърдечни проблеми “, описа тревожната картита учения.

При Делта разновидността 4 пъти по-често се заразяват децата, като в България заразяването стартира първо от децата и две седмици отива при възрастните. Като бабите и дядовците са по-ваксинирани и това е добре.

Вместо родителите да мислят по какъв начин да имунизират децата си, с цел да се възвърне присъственото обучение, те мислят за тайните теории, не скри възмущението си Томов.

За образец той даде образците във Англия, където има нечувана заболеваемост:

„ Там са 3000 на 1000 хиляди. Там стартира от учебни заведения без всевъзможни ограничения, в които има чудовищна заболеваемост – там има 6000 на 100 000 “, разясни още Лъчезар Томов.

„ Не просто съм песимистичен, това не би трябвало да бъде позволено, господин Томов изложи всички причини. Вместо да се наложи локдаун, да се вкарат още ограничения, ние си говоримкак да разхлабваме “, разяснява и Петър Велков, математик и специалист по ръководство на рецесии.

„ Зелени документи и проби – това са ограничения, които са предварителна защита. Те трябваше да се случат доста по-рано. Сега е нужно стягане на ограниченията, още повече, че обстановката занапред ще се усложнява “, предизвести той.

Тестове и ваксини могат да се ползват при намаляване на заболеваемост, това няма по какъв начин да се случи последваща седмица, сподели още математикът.

Всичко е проблематично – родители не желаят тестване, учители не желаят ваксиниране… Трябва локдаун сега. Да не приказваме, че и имунизация в този момент вкупом е рискова, както и скупчването на доста хора вкупом място за тестванията ", съобщи още Велков.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР