При разкопките на древния град Мисионис тази година бяха открити

...
При разкопките на древния град Мисионис тази година бяха открити
Коментари Харесай

Мисионис

При разкопките на античния град Мисионис тази година бяха открити четири базилики и други църкви, доста здания, неповторимо непокътнати. Това е и огромен нравствен център – от този регион е почнала задачата на Андрей Първозвани, който е бил апостола, отговарящ за днешна Североизточна България. Това изясни проф. Николай Овчаров пред БТВ.

"Мисионис е един доста огромен късно древен и феодален град, упоменат е от арабския географ Ал-Идриси, като огромен търговски център ", посочи археологът.

"Тази година е изследван хореумът – зърнохранилището на крепостта, както и здания северно от базилика номер 2 ", изясни и археологът Ангел Конаклиев. По думите му височината на крепостната стена, която е употребена като част от зидовете на хореума, е до 4 метра и е непокътната.

Според проф. Овчаров Мисионис и Перперикон имат сходна история. И двата града се опълчват на османското настъпление, само че умират в пожарища. Кръщелната на най-голямата базилика в Мисионис към този момент е предпазена и покрита и може да бъде показана на хората. „ Тук са приемали християнството възрастните езичници”, посочи проф. Овчаров.

При разкопките на античния град Мисионис са открити предмети от бита, само че и от въоръжението и снаряжението, както и украшения, добави археологът Ангел Конаклиев.

По думите му би трябвало да се намерения и за консервацията на разкритото до в този момент, с цел да добие по-привлекателен тип самият град.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР