При продължаващата епидемия, прогнозите за ски сезона в Родопите са

...
При продължаващата епидемия, прогнозите за ски сезона в Родопите са
Коментари Харесай

Ски сезонът в условия на пандемия е възможен, според хотелиери в Родопите

При продължаващата зараза, прогнозите за ски сезона в Родопите са извънредно условни и зависят от желанията на българските туристи, безапелационни са хотелиери от курортните зони в област Смолян. Повишеният туристически поток към дестинациите за селски туризъм в региона през лятото сподели, че родните туристи преоткриват Родопите, ограничавайки се от пътувания в чужбина, съгласно Снежана Орлова, планински лидер и учител по туризъм.

Според нея анулацията на ваканционните проекти по време на пандемия трансформира държанието на българския екскурзиант, завръщайки се към курорти в страната и по-активни форми на отмора измежду природата. Резервациите към този момент са преобладаващо в последната минута, а към 90 % от туристите провеждат ваканциите си без посредничеството на туроператори, изяснява Мариан Беляков, изпълнителен шеф на "Пампорово " АД.

Хотелите в Пампорово, Чепеларе и планинската област чакат за Коледа и Нова Година основно български туристи. Оптимистичните прогнози са, че в ски курортите ни ще се насочат тези българи, които обичайно прекарват зимната си почивка в Австрия, Франция, Италия и други европейски дестинации, съгласно Пантелей Мемцов, ръководител на Общинския съвет в Чепеларе и на Регионалната туристическа асоциация "Родопи ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Пътуващите зад граница през отпуските си българи към този момент изпълниха през лятото местата за селски туризъм в Смолянска област, изяснява Снежана Орлова. По нейни наблюдения този вид летовници откриват и себе си като по-скоро спортуващи туристи, в сравнение с като част от нормалните ол-инклузив стратегии. Повече импровизират, защото и самите условия постановат обмисляне на отмора и почивка ден за ден, добавя планинският лидер.
Спад в ранните записвания за зима 2020-21 се следи във връзка с всички задгранични пазари, изясняват хотелиери от Пампорово. Най-сериозно е понижението при английските групи, под въпрос се обрисува и обезпечаването на чартъри за съветски туристи. И през тази зима Пампорово явно ще разчита на български клиенти и на туристи от прилежащи балкански страни.

Заради неяснотите към налагане на нови епидемиологични рестрикции, туристите избират да резервират почивката си в последния миг. Преобладаваща част разчитат на директна резервация онлайн без туроператорски услуги.

"Не смятам, че туроператорите би трябвало да отпаднат, те също се вложили доста, тъй че е нужно да се намерения да бъдат подкрепени и те като бизнес ", добавя Мариан Беляков.

Новите ограничавания в епидемиологичната конюнктура доведоха до анулация на резервации за почивки в околните седмици, твърди Александър Митушев, шеф на Етнографския комплекс в Златоград. Около 70 на 100 от резервирани визити за ноември отпадат след новата суматоха към пандемията.

Запазването тук-там за Коледа и Нова година върви с по-сигурни темпове. В Етнографския комплекс регистрират към 15 % по-слаб туристически поток през летните месеци, както и висока претовареност на хотелските места през септември доникъде на октомври.

Спазвайки противоепидемичните ограничения, в Пампорово приготвят новия ски сезон с голям брой вложения в цифрови услуги. Въвежда се нова платформа за директна онлайн покупка на въжен превоз карти и ски услуги през уеб магазин. От курорта подсигуряват, че са взети всички ограничения за сигурността на туристите в изискванията на пандемия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР