При първия етап на претърсването са били открити най-малко 300

...
При първия етап на претърсването са били открити най-малко 300
Коментари Харесай

Ирландската полиция откри над 300 кг кокаин на борда на кораба Верила


При първия стадий на претърсването са били открити минимум 300 кг кокаин в пакети на борда на кораба и управляващите имат намерение да извършат по-подробно претършуване на плавателния съд.

Корабът за насипни товари " Верила " дошъл в ирландското пристанище Фойнс на западния бряг на страната във вторник сутринта. Той е благосъстоятелност на Параходство " Български морски флот " (БМФ) и е регистриран в Малта. Съобщава се, че корабът транспортира пшеница от Канада и е отплавал от Монреал на 9 декември.

След като дошъл в Ирландия на 19 декември, плавателният съд бил претърсен благодарение на особено подготвени кучета и били открити огромни пакети, които по предварителни оценки са с общо тегло 300 кг. Всеки от пакетите бил опакован със избавителни жилетки, с цел да не потъва, и имал джипиес предавател. Ирландската полиция подозира, че кокаинът е щял да бъде изхвърлен през борда в избран миг, с цел да бъде спретнат от по-малка лодка, идваща от брега.

Вестник " Айриш таймс " заяви, че към момента следва да бъде тествана чистотата на опиатите. Той се базира на източници, съгласно които окончателното количество на кокаина би могло да възлиза на към 500 кг. Вестникът също по този начин сподели, че се допуска, че опиатите евентуално са с висока непорочност и че трафикантите възнамерявали да прибавят примеси към тях преди да ги разпространят.

По оценка на полицията цената на конфискуваните опиати по сегашни пазарни цени възлиза на минимум 23 милиона щатски $. " Айриш таймс " акцентира, че, откакто количеството на опиатите бъде дефинитивно открито, е допустимо общата им стойност да доближи до 38 милиона $.

Членовете на екипажа на кораба сега са арестувани за разпит. Засега няма задържани във връзка със случая хора.

Това е второто огромно задържане на опиати, осъществено от ирландските управляващи през последните месеци, отбелязва " Маритайм секюрити ". През септември в товарния транспортен съд " Матю " бяха открити към 2000 кг кокаин. Корабът бе арестуван и производството по случая към момента продължава.

На борда на кораба " Верила " тече инспекция по съмнение за трафик на опиати. Капитан Александър Калчев, шеф на БМФ, посочи за Българска телеграфна агенция, че корабът не е арестуван, а на борда му се прави инспекция. Компанията още не е публично известена от локалните ирландски управляващи за инспекцията, разясни той.

По неофициална информация, получена от сътрудник на БМФ, сега се води следствие по съмнение за трафик на опиати, сподели още кап. Калчев. " Ако е правилно, това съставлява съществено нарушаване на процедурите на компанията и е закононарушение ", съобщи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР