При нас като че ли идеята да не се къпем

...
При нас като че ли идеята да не се къпем
Коментари Харесай

Опасно ли е да се къпем по време на буря

При нас сякаш концепцията да не се къпем по време на стихия не е толкоз известна, колкото на Запад. Но очевидно има риск; какъв брой огромен е той, е различен въпрос.

Първо, гръмотевична стихия се развива, когато има нестабилна атмосфера. Според Националната лаборатория за тежки стихии към Националната организация на океанските и атмосферни проучвания на Съединени американски щати, мълнията е електрическа искра, която поражда сред земята, облаците и въздуха. Когато тя стартира да се развива, въздухът работи като изолатор сред негативните и позитивните заряди в облаците и сред тях и земята.

Когато се натрупат задоволително противоположни заряди, въздушната изолираност се унищожава и бързо се създава електричество – което ние назоваваме гръмотевица. Светкавицата, която виждаме в тъмното небе, е методът природата краткотрайно да изравни друго заредените области на атмосферата. Този цикъл ще продължи, до момента в който зарядите не се разсеят.

Мълнията е това, което предизвиква гръмотевичния тон: силата от нея загрява въздуха до към 27 000 градуса по Целзий, което го кара да се разшири и по този начин образувалото се налягане понижава бързо, създавайки гърмеж.

Когато следва удар от гръмотевица в земята, към нея се образува канал. Когато е на по-малко от 100 метра, по-високите предмети стартират да отделят искри. Когато една искра се свърже с канала, тогава голям електрически ток се спуска надолу към обекта, който е създал искрата.

 8402 STS41B Challenger Thunderstorms over Brazil

Според Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) мълнията може да аргументи доста разнообразни пострадвания с друг риск от гибел. Обикновено 10% от хората, които са ударени, умират, най-много от сърдечен удар.

Прекият удар най-често е съдбовен. Но има и други способи мълнията да стигне до нас, не чак толкоз съдбовни: като контактният удар, когато жертвата допира ударен от гръмотевица обект; вторичният удар, когато мълнията отскача от обект и удари жертвата; и земен ток, при който гръмотевица удря земята наоколо и токът минава от точката на удара, през земята, до жертвата.

Гърмът може също да аргументи пострадвания като пръсване на тъпанчетата или контузия при рухването на интонации.

Освен в случай че не седите във вана на открито или не се къпете в дъжда, е малко евентуално да бъдете ударени непосредствено. Най-големият риск е, в случай че мълнията удари непосредствено дома, защото водопровода и други метали могат да служат като проводник за тока; нормално тя следва пътя на най-малкото противодействие, което най-често е по жици и водопроводи. Поради това може да премине през тръбите и да ни удари, до момента в който се къпем.

Освен металът, водата също може да организира ток доста добре. Което също може да скапе ваната ни с мехурчета.

Това е отразено и в препоръките на CDC, защото те оферират хората да стоят отвън душа и надалеч от водопроводи по време на гръмотевична стихия. В малко по-утешаваща нотка, те също по този начин поучават да се заобикаля миенето на чинии.

Обикновено се споделя, че в случай че чуем гръм, значи сме задоволително близо, с цел да стигне мълнията до нас, защото тя може да удари на 5 до 16 километра от създалата я стихия. Затова е най-безопасно да влезем в банята към 30 минути откакто сме чули последния гръм, защото от време на време бурята обича да си резервира по една огромна гръмотевица за най-после.

Като цяло е малко евентуално да ви удари гръм по време на стихия, до момента в който сте в баня, само че е допустимо. Твърди се, че 10-20 души в Съединени американски щати са удряни годишно, до момента в който боравят с уреди, употребяват кранове и са в банята. Също по този начин, Struckbylightning.org оповестява също, че 33% от смъртните случаи от мълнии са свързани с вода.

Така че идващия път, когато има гръмотевична стихия, внимавайте.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР