При масова имунизация на по 100-120 хил. души месечно, епидемията

...
При масова имунизация на по 100-120 хил. души месечно, епидемията
Коментари Харесай

С ваксини епидемията в България ще свърши декември, а без – в средата на 2022 г.

При всеобща имунизация на по 100-120 хиляди души месечно, епидемията от Covid-19 у нас може да завърши още в края на тази година, до момента в който без имунизация ще се проточи най-малко доникъде на 2022 година. Тази прогноза направи Проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на Българска академия на науките, който дружно със свои колеги-учени са създали разнообразни сюжети за развиването на епидемията у нас.

При математическия модел без имунизация и на база броя на случаите в интензивните отделения, оптимистичният сюжет е продължителността на епидемията да бъде до юни 2022 г ., предвижда Кунчев. Тогава съгласно него може да се чака, че тогава 70% от хората ще са се срещали с вируса . Според него даже и при този скептичен вид епидемията няма да продължи до 2024, а ще завърши още в средата на идната година. При този сюжет до края на епидемията в най-лошия случай умрелите ще са до 57 000 души по отношение на 10 764 души сега.

При оптимистичния сюжет с всеобща имунизация, то броят на умрелите в най-лошия случай може да доближи до 43 000 души. " Тази хипотетична оценка за предстоящи умряли 43 000 души от ковид, измежду които и към този момент умрелите 10 764, е най-лошата допустима. Ако се имунизират хората, които са уязвими, както и тези със съпътстващи болести, ще има по-малко умряли до края на пандемията, евентуално единствено още 5000. А епидемията може да завърши на 15 декември, в края на тази година ", предвижда Кунчев. Тази прогнози са базира на допускането, че се имунизират 120 000 души месечно, имаме 1100 интензивни отделения и вършим локдауни от към 20-30 дни .

Предполага, че до момента у нас към 1 милион души са " се срещнали " с ковид , сподели още Кунчев.

Доц. Димитър Атанасов от Нов български университет сподели, че съгласно основан от него модел българската здравна система открива 45% от евентуално инфектираните с Covid-19 . За съпоставяне при започване на епидемията този % е бил сред 23 и 32%, или една четвърт от случаите са били откривани.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР