При какви условия стопаните могат да получат обезщетения заради африканската

...
При какви условия стопаните могат да получат обезщетения заради африканската
Коментари Харесай

Как стопаните могат да получат обезщетенията си заради африканската чума?

При какви условия стопаните могат да получат компенсации поради африканската чума? Вече се знае, е те са в размер на 300 лв. и са за стерилизация на местата за развъждане на животните.

Вижте повече в диалога в Сутрешен блок с Александра Митева, шеф отдел " Хуманно отношение на животните " в БАБХ.

Александра Митева: Тези 300 лева се поставят на безусловно всички притежатели, които са приложили незабавната мярка " непринудено кръвопролитие " в стопанства с до 5 свине за угояване в санитарните зони и в зоните с висок риск, които са избрани от регионалните епизоотични комисии. В рамките на регионалните епизоотични комисии бяха избрани тези санитарни зони и всички стопани, които са приложили мярката " непринудено кръвопролитие " и са направили разчистване и стерилизация, ще получат съответните 300 лева
А тези които са с регистрирани животни, добави Митева, и са направили хуманно умъртвяване на животни, застрашени от африканска чума, ще бъдат обезщетени и за убитите животни.

До 26 август ще бъдат направени описите с лицата, които подлежат на тази помощ, като регионалните органи на БАБХ ще открият дали в действителност са спазени всички условия от стопаните по места. Изплащането на компенсацията ще стартира след 1 септември.

Собствениците би трябвало да подадат заявки по пример до кметствата. В тези заявки те би трябвало да заявяват, че няма да отглеждат прасета в границите на най-малко 12 месеца, защото развъждането на домашната свиня без ограничения за биосигурност е главен вектор за разпространяване на болестта, посочи Митева.

Съгласно законодателството, по думите ѝ, под формулировката " заден двор " се схваща стопанства с до 5 свине за угояване, а свиня майка не може да бъде отглеждана в подобен вид стопанства, обясни още Митева.

Как одобряват административните условия хората, които чакат обезщетения за умъртвените си животни, и какви въпроси още ги вълнуват - вижте във видеото от Русе.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР