При хората, които се хранят по традиционната средиземноморска диета, се

...
При хората, които се хранят по традиционната средиземноморска диета, се
Коментари Харесай

Зелена диета пази от рак и сърдечни болести

При хората, които се хранят по обичайна средиземноморска диета, се следи по-ниска периодичност на сърдечни болести, диабет и рак. Но нови проучвания сочат, че “зелената” средиземноморска диета, при която се заобикаля месото и се употребяват в допълнение зеленолистни зеленчуци, може да е още по-полезна за здравето ни.
Освен това, в случай че тази диета се употребява по-масово, изгодите и за екологията на планетата могат да бъдат също толкоз впечатляващи, написа в своя обява уеб сайтът medicalnewstoday.com
Учените, занимаващи се с климата, считат, че едно от най-ефективните неща, които хората могат да създадат за околната среда, е да понижат потреблението на месо и млечни артикули. Изследванията демонстрират, че световното произвеждане на храни от скотски генезис - в това число фуражи за добитъка - е причина за 57% от общите излъчвания на парникови газове от селското стопанство, до момента в който производството на храни от растителен генезис е причина за едвам 29%.
Според друго изследване, в случай че всички станат вегани, това би понижило площта на земята в света, нужна на земеделските производители за развъждане на храна, с 3.1 милиарда хектара или със 76%. В допълнение към намаляването на излъчванията от производството на храни, споделят създателите, възобновяване на освободените земи би премахнало към 8.1 милиарда тона въглероден диоксид от атмосферата всяка година през идващите 100 години.
Разбира се, концепцията, че милиарди хора по света непринудено ще се откажат от пържолите и саламите, единствено с цел да лимитират изменението на климата, може да наподобява пресилена. Но може би те биха се замислили, в случай че знаеха какъв брой доста ще се отрази това на личното им здраве. Последните проучвания демонстрират, че хората, които ядат малко или никакво месо, са по-малко застрашени от рак, изключително от карцином на дебелото черво и на простатата при мъжете.
Диетите, които съчетават намаляването на потреблението на месо и млечни артикули с повишен банкет на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини, носят спомагателни изгоди за здравето. Хората, които се хранят с типична средиземноморска диета, имат по-ниска смъртност и по-малък риск освен от рак, само че и от сърдечносъдови и метаболитни болести.
Поредица от клинични изпитвания демонстрират, че приемът на „ зелена “ средиземноморска диета, или „ Зелена Мет диета “, може да обезпечи спомагателни изгоди в допълнение към тези, които дава нормалната средиземноморска диета. Диетата, която прибавя спомагателни растителни храни, богати на полифеноли и се стреми да заобикаля изцяло месото, е по-добра и за екологията на планетата.
„ Премахването на потреблението на месо - говеждо, свинско, агнешко - е най-важният метод за понижаване на въглеродния отпечатък от храненето “, споделя доктор Меир Щампфер, лекар по медицина, професор по епидемиология и хранене в Харвардското учебно заведение за публично здраве „ Т. Х. Чан “ в Бостън и един от създателите на изследванията на „ зелената “ диета.
Д-р Щампфер акцентира, че общата повърхност, нужна за производството на месо, включва доста земя за развъждане на култури за изхранване на добитъка. Така че, като се понижи площта на земята по света, предопределена за произвеждане на месо, „ Зелената диета Мет “ може да изиграе значима роля за опазването на биоразнообразието.
Традиционната средиземноморска диета съдържа следните детайли: зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, източници на здравословни мазнини, като ядки, семена и зехтин, умерени количества млечни артикули и риба, по-малко алено месо, спрямо обичайна западна диета, по-малко яйца, алено вино в умерени количества. Диетата обезпечава обилие от полифеноли, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, и растителни фибри.
Важно е да се означи, че при класическата „ Мет диета “ също по този начин се заобикалят рафинирани зърнени храни, мощно модифицирани артикули, както и такива с добавени захари. Учените считат, че в композиция тези характерности спомагат за понижаването на равнищата на неприятния холестерол, за понижаване на оксидативния стрес и възпаленията, и възстановяване на инсулиновата сензитивност.
През последните няколко години учени от Израел, Германия и Съединени американски щати провели три клинични изпитвания на своята диета „ Зелено Средиземноморие “ върху група от 294 души с абдоминално затлъстяване. Средната възраст на участниците при започване на изследванията е била 51 години. По време на изследванията всички те са получили безвъзмезден абонамент за фитнес зала и препоръки за физическа интензивност.
Изследователите ги разпределили на инцидентен принцип към три диети: здравословно хранене, обичайната средиземноморска диета с ограничение на калориите, със съвет да се понижи потреблението на алено месо, плюс 28 г орехи всеки ден. Ограничена във връзка с калориите „ Зелена Мет диета “, която включвала 28 г орехи дневно, плюс 3-4 чаши зелен чай и 100 г патешка трева Манкай в шейк. Те били помолени да заобикалят изцяло аленото и модифицираното месо, и не консумирали също по този начин птиче месо.
Изследователите считат, че комбинацията от понижена консумация на алено и модифицирано месо, и повишен банкет на полифеноли е причина за регистрираните изгоди за здравето от диетата „ Зелен Мет “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР