Президентът Володимир Зеленски заяви, че търговските ограничения, наложени от съседите

...
Президентът Володимир Зеленски заяви, че търговските ограничения, наложени от съседите
Коментари Харесай

Зеленски към ЕС: Киев иска "неприемливите" търговски ограничения да бъдат вдигнати

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че комерсиалните ограничавания, наложени от съседите на Украйна в Източна Европа, са " безусловно неприемливи " и че Киев чака " съществени " европейски решения за премахването им, съобщи " Ройтерс ".

На конференция той акцентира, че сходни търговски ограничавания са сурови, протекционистки и са от изгода за Русия.

В началото на месеца на възбраната за импорт на четири типа зърно от Украйна в идващия съвсем един месец в пет страни членки на Европейския съюз, в това число България.

До 5 юни наранени са всички контракти, които занапред ще се подпишат за импорт и пренос на пшеница, царевица, семена от рапица и слънчоглед. Останалите страни са Полша, Унгария, Словакия и Румъния. За количествата, които към този момент са в петте страни, се не разрешава да бъдат освобождавани от хранилищата, митнически хранилища, свободни зони или пускани в преправка.

Битката за Бахмут

Зеленски съобщи още, че съветските сили не са съумели да завладяват източния град Бахмут преди 9 май, когато в Русия над нацистка Германия през Втората международна война.

Украински военачалник сподели в неделя, че Русия към момента се надява да превземе Бахмут преди събитията за Деня на успеха във вторник, а боен представител съобщи, че боевете там не престават и през днешния ден.

Руските и украинските сили се борят за Бахмут от месеци. Москва счита завладяването на Бахмут за стъпка към завладяването на други украински градове.

Зърнената договорка

Междувременно украинският министър на земеделието сподели, че страната му има различни способи за превозване на зърно, в случай че черноморската договорка не бъде удължена на 18 май и няма да сметне този излаз за " апокалиптичен сюжет ".
Украинските черноморски пристанища бяха блокирани след нахлуването на Русия предходната година, само че достъпът до три от тях беше позволен предишния юли според договорка сред Москва и Киев, подписана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция. Москва на 18 май, в случай че не бъде изпълнен лист с претенции за унищожаване на пречките пред съветския експорт на зърно и торове.

" Не предвиждаме никакъв апокалиптичен сюжет заради милиони условия. Украинските фермери и украинските търговци демонстрираха, че могат да създадат доста и могат да бъдат готови доста направления (за износ) ", съобщи министърът на земеделието Микола Солски.

Руската държавна осведомителна организация РИА цитира съветския заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин да споделя, че четиристранна среща на високо равнище за черноморската зърнена договорка ще се организира в Истанбул на 10-11 май.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР