Президентът Владимир Путин говори на пленарната сесия на Петербургския международен

...
Президентът Владимир Путин говори на пленарната сесия на Петербургския международен
Коментари Харесай

Путин оцени ситуацията в руската икономика

Президентът Владимир Путин приказва на пленарната сесия на Петербургския интернационален стопански конгрес и приказва за новия международен ред, стабилността на съветската стопанска система и контранастъплението на ВСУ.

Избраната тактика проработи

" Говорейки от тази естрада предходната година, обрисувах своята визия за провокациите, пред които е изправена Русия и на практика целият свят. И се стопирах в детайли на нашите дейности, предопределени да обезпечат решително, дълготрайно, суверенно развиване на страната. Днес, скъпи Колеги, дами и господа другари, през днешния ден можем решително да кажем: тактиката, определена тогава и от страната, и от бизнеса на Русия, проработи ”, съобщи Путин.

Ръстът на Брутният вътрешен продукт ще бъде под два % до края на годината, което ще разреши на Русия да резервира мястото си измежду водещите международни стопански системи, изясни президентът.

" През април тази година брутният вътрешен артикул набъбна с 3,3% на годишна база. А до края на годината ще добави повече от % ”, добави Путин.

За благосъстоянието на руснаците

От януари 2024 година минималната работна заплата ще бъде индексирана с 18,5 на 100, сподели президентът. До 2030 година в номинално изражение минималната работна заплата би трябвало да се удвои.

„ През 2022 година 1,7 милиона души бяха извадени от бедността, а равнището на беднотия беше под двуцифрената граница, възлизайки на 9,8 % “, съобщи Владимир Путин

Реалните разполагаеми приходи се покачиха, уточни съветският водач.

" Финансовите благоприятни условия разрешават на страната да поддържа курс на понижаване на бедността и неравенството. Ние особено поддържаме най-бедните жители. И в случай че погледнете техните приходи, те са се нараснали с 25 %, а равнището на беднотия е 9,8 % ”, добави той.

Но техните приходи към момента са прекомерно ниски, само че главното е наклонността, добави той.

„ Предлагам помощи за дете до година и половина, както и еднократна детска надбавка за целия интервал от време, за който са назначени, без значение дали са се нараснали приходите на фамилията или не ”, добави Владимир Путин

Президентът предложи компенсациите за развъждане на деца да се запазят даже при почасова претовареност.

„ Ипотеките също порастват с по-бързи темпове – 18 % плюс растеж “, уточни той.

Сериозен източник на приток са дълготрайните спестявания на жителите.

„ Трябва да сме сигурни, че нашите жители могат да влагат и печелят вкъщи ”, счита Владимир Путин.

Относно инспекциите на бизнеса

Както напомни президентът, има мораториум върху инспекциите на бизнеса. Миналата година да вземем за пример са извършени с 20 % на годишна база.

В продължение на десетилетия праговете за огромни и изключително огромни стопански закононарушения не са се променяли, Путин счита за належащо да ги усили най-малко два пъти. Освен това той инструктира да се консолидират разпоредбите за правото на осъществяване на инспекции, където остават, единствено от съответните ведомства.

" Моля държавното управление, взаимно с Главната прокуратура и Министерство на вътрешните работи, да закрепим в допълнение в законодателството тази наредба и прецизно да следим за използването ѝ. Това е доста значимо, другояче няма смисъл от нашата работа. Както споделя преди време прочут наш комедиант, би трябвало да го отработим по-внимателно по този начин наречената юридическа техника, с цел да може да се разбере всяка дума ”, съобщи Путин

Някои предприятия въобще не се нуждаят от инспекция, в случай че активността им не е обвързвана с сериозни опасности за популацията, добави президентът.

Путин предложи прошка за бизнеса за насилствени валутни нарушавания.

За многополюсния свят и краха на колониализма

„ По своята същина грозната неоколониална международна система престана да съществува и многополюсният международен ред се укрепва. Това е неминуем развой ”, добави Путин.

Някои страни по света не желаят други да имат опция на техните самолети, банкови услуги и други, добави Путин. Те не се нуждаят от съперници и се пробват да " анулират " съперниците, само че това няма да стане.

„ С някои от тези страни, чиито водачи постоянно не се поддават на дебелашки външен напън, а се управляват не от непознати, а от личните си национални ползи, размерът на взаимната ни търговия е повишен даже не с няколко десетки %, а в пъти ", добави Путин.

Той добави, че в този момент тези размери не престават да порастват. Около 90% от разплащанията със страните от ЕАИС са в рубли, с Китай - повече от 80% в рубли и юани.

Путин обърна внимание и на динамичността на непетролните и газови доходи - плюс 9,1%. Според него това е значимо и демонстрира, че " действителният бранш " се развива и приспособява.

„ Руската част от аудиторията несъмнено помни и знае, ние постоянно казвахме: „ Кога ще слезем от петролната и газова игла “? Е, тази наклонност последователно набира скорост “, заключи Путин.

Относно макроикономическата резистентност

Държавата поддържа уравновесена бюджетна политика, безработицата и инфлацията са покрай исторически ниски равнища. Тази резистентност, означи Путин, се трансформира в конкурентно преимущество на Русия.

“Практиката сподели, че не на вятъра търсихме макроикономическа непоклатимост ”, добави той.

Инфлацията в Русия е по-ниска от тази в Европа. Държавата поддържа уравновесена бюджетна политика, безработицата и инфлацията са покрай исторически дъна, продължи Путин.

" Безработицата е 3,3 %. Никога не е била толкоз ниска, уточни Владимир Путин

Властите не позволиха скокове на цените, има недостиг на федералния бюджет, само че той е нищожен. Русия е длъжна да усили разноските за подсилване на защитата и сигурността на страната, това би трябвало да се направи за отбрана на суверенитета. В същото време държавните финанси са уравновесени, сподели съветският водач.

За напускането на западни компании

„ Ако първоначално нашите бизнесмени бяха доста обезпокоени от напускането на западните компании, в този момент те заемат свободни места в търговски центрове и отварят лични магазини ”, съобщи Владимир Путин

В същото време управляващите не затвориха вратите за тези западни компании, които желаят да се върнат.

" Много добре знаете, че ние в никакъв случай не сме изритали никого от нашия пазар, от нашата стопанска система. Напротив, предложихме да претеглят плюсовете и минусите, да помислят деликатно за своите съветски сътрудници и вероятните последствия от такава стъпка. Всеки от нашите сътрудници имаше право на избор ” Владимир Путин

Местните компании се възползват от актуалната обстановка. През миналата година съветските производители подадоха повече от 90 000 поръчки за търговски марки.

„ В допълнение към облеклото и обувките, това са главно програмен продукт, битова химия, парфюми, козметика и така нататък Няма да разкрия загадка, в случай че кажа, че в хода на връзката с представители на локалните бизнес среди от ден на ден желаят да не пускаме назад отдръпналите се непознати компании ”, добави той.

За вероятностите на съветската стопанска система

Ключовата стратегическа задача е не просто да се компенсира спадът на Брутният вътрешен продукт или да се размени задграничният бизнес, не да се „ изчака “ рецесията, а да се подготвим за необратима, дълбока промяна на международната стопанска система.

„ Какво е значимо и какви задания би трябвало да се решат? Човек с право може да се гордее с рекордна безработица, само че това достижение има и противоположна страна – компликации с дефицита на личен състав. Затова първото предложение е да се усъвършенства структурата на заетостта “, съобщи Владимир Путин

Всяко село би трябвало да има опция да си откри работа, акцентира президентът.

„ Трябва да дадем повече благоприятни условия на хората да получат нова компетентност, в това число техническа ”, добави Владимир Путин

Той акцентира нуждата от развиване на стопанска система на предлагането, която сама по себе си генерира търсене.

Важно е просветителните институции да открият специфични индикатори за успеваемост, като главният от тях е качеството на заетостта на приключилите. Необходимо е и правенето на петгодишна прогноза за развиването на икономическите браншове. За бизнеса е належащо да се основат тласъци за образование на хора при обезпечаване на работа, сподели Путин.

Президентът изиска от държавното управление да форсира процеса на връщане на активи в Русия, изключително в основни браншове. Това би трябвало да стане до декември тази година.

За обстановката с контранастъплението на ВСУ

Украйна към този момент употребява стратегически запаси, само че те на никое място не са постигнали задачите си, означи президентът. Съотношението на загубите е едно към 10, изгубени са 186 танка и 418 бронирани машини, цитира той извадки от военни отчети.

" Въоръжените сили на Украйна нямат късмет ”, заключи Владимир Путин.

Според президента Киев скоро ще спре да употребява лична техника - " няма да води война толкоз дълго ". В същото време Русия е нараснала производството на военна продукция с 2,7 пъти през годината.

„ Имаме доста огромна граница на сигурност ”, уверен е той.

Президентът напомни, че военните дейности в прилежащата страна са почнали по виновност на хората, които направиха прелом в Киев.

„ Войната в Украйна, в югоизточната част на Украйна, беше стартирана от украинския режим с поддръжката на техните настойници на Запад през 2014 година Но никой не се пробва да не приказва за това на Запад. Но би трябвало да припомня, че против Донбас бяха употребявани авиация, танкове, артилерия. Какво е това, в случай че не война? Война е. И тя продължи съвсем 9 години ”, добави Владимир Путин

Президентът упрекна украинските управляващи, че са издигнали неонацистите на подиум като герои.

" Ние сме длъжни да се борим с това. Русия е най-засегнатата страна от нацизма. Ние в никакъв случай няма да забравим това ”, добави Владимир Путин

За развиването на инфраструктурата

В строителството към този момент пета поредна година размерът на работа пораства, означи президентът.

„ Ще продължим да построяваме и надграждаме инфраструктурни уреди, пътища, железопътни линии, надлези, мостове. Ще продължим да разчистваме тесните места – несъмнено, към момента имаме много пред нас. Повишаването на опциите на морските пристанища ще бъде във фокуса на нашето внимание, а също та граничните контролно-пропускателни пунктове “, увери Владимир Путин

По-специално, до 2030 година страната възнамерява да утрои размера на трафика по маршрута “Север-Юг. ”

Освен това държавното управление и съветските железници съумяха да опростят доставката на артикули и съставни елементи от Азия през Далечния изток. Путин не не помни и за Северния морски път: предходната година през него са минали над 30 милиона товари, следващата година се чака неведнъж нарастване.

" Всичко това са рекордни размери. И желая да благодаря на нашите служащи, инженери, дизайнери за тяхната продуктивна работа. И ние ще вдигнем летвата още по-високо. Имаме всичко за това ”, добави Владимир Путин.

Президентът разпореди да се актуализират пътните карти в региона на градоустройството, туризма и интелектуалната благосъстоятелност.

За въвеждането на новите технологии

Президентът напомни и автоматизацията, по-специално въвеждането на изкуствения разсъдък. Тук Русия има свои ефикасни решения, акцентира той. Има единични образци, само че са нужни всеобщи технологии.

Следващият фокус е ръководеното от данни. Тук, съгласно Путин, е значимо да се създават съветски решения и да не се не помни за осведомителната сигурност.

Стартира нова платформа - Форум на бъдещите технологии. Първият ще се организира през юли и ще разиска хрумвания в компютърните технологии и връзката с данни.

Сред водачите в софтуерния бранш са “Яндекс ”, който президентът загатна два пъти, “Сбербанк ” и “Озон. ”

За ситуацията в селското стопанство

„ Доставките от агропромишления комплекс, за които приказвах в самото начало, доближиха нов връх – това са над 41 милиарда $. Вече 10 години Русия е измежду първите пет експортьори на зърно. От 2016 година тя е беше най-големият снабдител на пшеница в света – номер едно на международните пазари “, подсети Владимир Путин

В същото време Москва интензивно ще оказва помощ на африканските страни, изпитващи дефицит на храна.

„ Ръстът на селскостопанската продукция през миналата година беше повече от 10 %. По всички стокови позиции в този бранш ние действително покриваме потребностите си и интензивно работим за експорт “, добави Владимир Путин.

Според президента има учредения да се счита, че тази година съветските компании ще създадат още една крачка напред и ще слагат връх в износа на тази просвета.

За вероятностите на туристическата промишленост

Увеличава се и броят на туристите с 16,7 %, обърна внимание президентът. Путин предложи да се разшири програмата за концесионно кредитиране на хотелски планове.

„ Предлагам да разтеглим програмата за концесионно кредитиране на хотелски планове, да се съсредоточим върху поддръжката на най-търсения сегмент - това са три, четири звезди, както знаете “, напомни Владимир Путин

Международен стопански конгрес в Санкт Петербург се организира от 14 до 17 юни.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР