Президентът Румен Радев всъщност одобрява изтребителите F-16 и при сравнение

...
Президентът Румен Радев всъщност одобрява изтребителите F-16 и при сравнение
Коментари Харесай

Румен Радев през 2012 г.: F-16 не е самоцел

Президентът Румен Радев в действителност утвърждава изтребителите F-16 и при съпоставяне с Грипен признава, че те са по-оптимален вид за българската войска. Това се случва в изявление за Евгени Генов от вестник “ПРЕСА” от 2012-а.

Години преди да стане президент и да фаворизира шведските машини, тогавашният заместник-командир на Военновъздушни сили споделя следното:

В ценовите оферти на "Грипен " и "Еврофайтър " са включени главно самолети без въоръжение, с минимално наземно съоръжение. Пакетът на Ф-16 МЛУ с изключение на девет самолета с изцяло отремонтирани мотори съдържа и всичко належащо за потребление на машините: последно потомство въоръжение "въздух-въздух " и "въздух-повърхност ", контейнери и нашлемни системи за целеуказване, системи за продан на видеоинформация в действително време, тренажори за летците и инженерите, системи за обмисляне и анализ на полетите, съвременно съоръжение за обслужване и ремонт, аварийни мотори и образование. Цената на този пакет е сензитивно по-ниска от другите оферти, напомня topnovini.bg.

Подтикнат от Евгени Генов, Румен Радев разяснява и изказванието на депутати, че препоръчаните по това време машини са “летящ скрап”:

Наши специалисти се срещнаха от близко с тези самолети. Всички са в съвършено техническо положение. Лично аз летях на него и изпълних разнородни задания. Като качества Ф-16 МЛУ версия М5 няма нищо общо с първичния вид на Ф-16 блок 15. Той превъзхожда доста Ф-16 блокове 30, 40 и в някои връзки даже 50, на които също съм летял и против които съм изпълнявал десетки боеве с МиГ-29. Авиониката и интегрираното въоръжение, както американско, по този начин и европейско са впечатляващи. На всеки три години самолетът се модернизира, като разноските се споделят от петте европейски страни, в които е на въоръжение: Холандия, Белгия, Норвегия, Дания и Португалия.

Най-интересната част от изявлението обаче е тази, в която Румен Радев непосредствено декларира, че подръжката на F 16 е надалеч по-рентабилна от тази на Грипен. Ето точните думи на сегашния президент, казани през 2012-а пред вестник “ПРЕСА”:

Как ще поддържаме западни самолети?

Най-лесният метод е да възприемем предлаганата от “Грипен” и “Еврофайтър” идея за поддръжка на две равнища: дават ни минимално належащо съоръжение, свиваме фрапантно инженерно-техническия състав, който минава ускорено образование и дава отговор единствено за ежедневното обслужване на самолетите на старта и снемане и монтаж на елементи. Според тази идея всички висококвалифицирани действия по дефектация и поправки се правят от компанията производител посредством куриерска работа. Периодично там се изпращат и самолетите за инспекции с престой от два до шест месеца. Системата работи обезпечено, само че гълта доста пари.
Докато от Ф-16 оферират идея за поддръжка на три равнища: дават ни съвременно съоръжение и лаборатории, усъвършенстваме инфраструктурата, резервираме инженерно-техническия състав и влагаме в неговото образование. Самолетите в никакъв случай не напущат България, всички инспекции и техническото им обслужване и поддръжка се извършват от български военни експерти. Разходите за цялостна годишна прехрана на този “свръхсъстав”, съпоставен по отношение на нужния за “Грипен” и “Еврофайтър”, са към 2 млн. лева, само че той икономисва десетки милиони спрямо поддръжката на две равнища.

Като цяло, по време на изявлението Радев дипломатично регистрира качествата на Грипен, само че дава ясно да се разбере, че доста по-добрият избор са изтребителите F-16. Какво го е предиздвикало да промени позицията си откакто застава на президентския пост - не излиза наяве.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР