Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на

...
Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на
Коментари Харесай

Мария Габриел прие мандата за съставяне на правителство от президента

Президентът Румен Радев връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на претендента за министър-председател Мария Габриел, издигната от най-голямата по бройка парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

Пред президента Теменужка Петкова, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, съобщи, че претендентът за министър-председател Мария Габриел е един неоспорим престиж и политик с извънредно добра известност. Смятаме, че това е една почтена кандидатура.

Имате седем дни за конструкция и състав на кабинет, сподели президентът. 

Освен Мария Габриел, за връчването на мандата в президенството дойдоха също министър – ръководителят в оставка Николай Денков и съпредседателят на парламентарната група на “Продължаваме смяната – Демократична България ” Кирил Петков, както и участниците от преговорния екип на ГЕРБ -СДС Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.  

Връчването на мандата бе планувано за 12:00 часа, само че представителите на първите две политически сили пристигнаха с малко повече от 10 минути забавяне. Преди това те разговаряха в постройката на Народното събрание.  

Мария Габриел съобщи, че приема мандата с отговорност за това, че България има потребност от непоклатимост, само че непоклатимост, която се гради на ясни правила, гласност, споделена отговорност и на равнопоставеност на тези, които би трябвало да носят отговорността за България. 

Бих желала да ви помоля да седнем и да споделим информация с вас, добави Габриел. Разговорите с президента продължиха при закрити врата.

В изказване пред медиите след срещата при президента Мария Габриел съобщи, че от ГЕРБ-СДС са приели молбата на ПП-ДБ да си дадат още малко време и да продължат диалозите. Тя посочи обаче, че съгласно тях времето за диалози би трябвало да бъде доста по-кратко от седем дни.

Николай Денков съобщи, че тази заран са получили лист с имена на министри, които за тях са неприемливи.

На 6 март Народното събрание гласоподава оставката на Николай Денков като министър-председател, излъчен с мандата на „ Продължаваме промяната – Демократична България “. 

Преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) се споразумяха за ротационно държавно управление. На 6 март бе планувана оставка и ротация на министър-председателите. Първоначално от ПП-ДБ предложиха меморандум за взаимно ръководство, от ГЕРБ-СДС настояха за подписването на съдружно съглашение до края на мандата на 49-ото Народно събрание. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР