Президентът Румен Радев връчи орден Мадарски конник първа степен на

...
Президентът Румен Радев връчи орден Мадарски конник първа степен на
Коментари Харесай

Президентът връчи орден „Мадарски конник“ на посланик Херо Мустафа

Президентът Румен Радев връчи медал „ Мадарски конник " първа степен на посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа.

Държавното отличие беше връчено за огромните заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, както и за разширението на двустранното съдействие в областите от съвместен интерес.

Церемонията се организира в Гербовата зала на „ Дондуков " 2. Херо Мустафа е удостоена с ордена в края на своя мандат. Новият дипломат на Съединени американски щати ще бъде Кенет Мъртън.

„ Днешната гала е израз на благодарност и на високата оценка за всеотдайната работа и персоналния принос на дипломат Мустафа за развиването на стратегическото партньорство сред Съединени американски щати и България. Тя работи безрезервно за развиване на политическия разговор и разширение на съдействието във всички области от съвместен интерес ", съобщи президентът Румен Радев.

„ На дипломат Мустафа се падна да управлява задачата на Съединени американски щати в София в интервал, белязан с невиждани районни и световни провокации. Пандемията COVID-19 сложи на тестване одобрения интернационален ред и връзки. Нахлуването и бруталната война на Русия против Украйна доведоха до внезапно утежняване на средата за сигурност и провокираха устоите на построения интернационален правов ред ", сподели Радев. „ Посланик Мустафа бяха постоянно подготвени да укажат подпомагане, да работят с българските институции ", сподели Радев.

Той напомни, че бяха подписани основни съглашения в областта на сигурност и защита, мобилни услуги, научно техническо съдействие, енергетика.

„ Във фокуса на нашата взаимна активност беше укрепването на върховенството на правото, битката с корупцията, с тероризма и проведената престъпност ", сподели Радев.

Той означи и работата в региона на сигурността и защитата.

„ Ще продължим и отсега нататък да разчитаме на Съединени американски щати за модернизацията на нашите въоръжени сили и подсилване на отбранителните качества на Българската войска като резистентен поръчител за националния ни суверенитет ", сподели Радев.

Президентът означи и съдействието във връзка с енергетиката.

„ Искам още един път да изразя признателност към дипломат Мустафа и нашите американски съдружници за оказаната поддръжка, когато бяхме изправени пред опасността от спиране на газовите доставки ", сподели Радев.

„ За мен е огромна чест да бъда удостоена с медал „ Мадарски конник ". Приемам го като удостоверение за сполучливото ни съдействие и знак на съюза сред нашите две страни ", съобщи Херо Мустафа. „ Сигурността на България е и сигурност на Съединени американски щати ", сподели още тя.

„ България е скъп член на НАТО и Европейски Съюз, значим стратегически сътрудник на Съединени американски щати. Днес дано отбележим успехите ", сподели Херо Мустафа. „ Изправени сме пред провокациите и тук и в нашата страна. Но дано отбележим през днешния ден успехите ", сподели дипломат Мустафа.

„ Като правилни сътрудници сме задълбочили взаимната ни работа с общи учения, работим дружно за усилване на НАТО. Българите показаха огромна поддръжка за Украйна и би трябвало да се гордеете, че приветствахте нова бойна група на НАТО ", сподели Херо Мустафа.

Тя акцентира, че Съединени американски щати поддържат напъните на България да диверсифицира източниците си на сила. И изрази удовлетворение от интерконектора Турция-България. „ Тази златна тръба, този газопровод е значим за България ", казаз Мустафа.

Тя поздрави българския парламент за приемане на законодателни промени, свързани с битката с корупцията. „ Следващият парламент би трябвало да продължи с приемането на антикорупционното законодателство и механизма за надзор на основния прокурор. Ние в Съединени американски щати приветстваме тези старания. Но истината е, че смяна може да пристигна единствено от вътрешната страна ", сподели Херо Мустафа.

„ Имаме мощни вложения с огромна опция за работа за българите. Градивната дипломация се гради с връзки. Беше голяма привилегия да послужвам тук като дипломат. Благодарна съм и на моето семейство за това странствуване. Винаги ще бъда дипломат за българската просвета по света ", добави тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР