Президентът Румен Радев разкритикува решението на парламента за предоставяне на

...
Президентът Румен Радев разкритикува решението на парламента за предоставяне на
Коментари Харесай

Опасна стъпка. Радев се усъмни, че военнотехническата помощ за Украйна няма да включва оръжия

Президентът Румен Радев разкритикува решението на Народното събрание за даване на военотехническа помощ на Украйна и го дефинира като "опасна стъпка ", която ще "въвлече България във война ". Думите на Радев пристигнаха след водосвета на бойните флагове и знамената светини по случай Деня на храбростта и празника на българската войска - 6 май.

Във вторник, в което помощта, която България ще даде на Украйна, беше разказана в шест съответни точки. Те включват "ремонтна активност на украинска военна техника във военните предприятия в България ", само че не и изпращането на оръжия и муниции.

Въпреки това в петък Румен Радев дефинира формулировката "военно-техническа помощ " като "разтеглива и рискована ".

"Мисля, че партиите подценяват здравия разсъдък. Защото това решение е рискова стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че спорът по никакъв начин няма да бъде къс, той ще се разраства ", сподели Радев.

Според него политиците, дали своят вот решението, "дължат отговор ". "За " даването на военнотехническа помощ без оръжия гласоподаваха от "Продължаваме смяната ", "Има подобен народ ", Българска социалистическа партия, "Демократчина България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи. Депутатите на "Възраждане " гласоподаваха "против ".

"Само преди дни приканих да не позволяваме пристрастеностите на войната да се придвижват в България и по тази причина още един път приканвам българските политици деликатно да преценят следствията от своите думи и да не дълбаят разделяне в обществото ни ", сподели още президентът. Той не посочи какво има поради под "страсти ".

По думите му "по българските улици би трябвало да се веят български флагове ".

Радев разяснява още и новосъздадената партия "Български напредък " на Стефан Янев. Той отхвърли изказванията, че има връзка с новата групировка, като сподели, че не работи с "подставени лица ", а когато поддържа дадена самодейност или партия, го декларира обществено.

"Мисля, че назначените от мен министри бяха мощни, когато работиха дружно като екип в служебния кабинет. Но впускането в партийната полтика се оказва напълно друго тестване - за доста от тях непостижимо ", сподели Радев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР