Президентът Румен Радев призова за въвеждане на машинното гласуване и

...
Президентът Румен Радев призова за въвеждане на машинното гласуване и
Коментари Харесай

Президентът поиска решения за недействителните гласове и по-тежки наказания за контролирания вот

Президентът Румен Радев прикани за въвеждане на машинното гласоподаване и изиска ясни периоди за подготовката за идващите избори през 2021 година

© Цветелина Белутова Неприемливо високият % недействителни бюлетини за общински съветници, проблемите в спазването на закона от страна на социологически организации и медии в деня на изборите и уронването на легитимността както на демокрацията, по този начин и на ръководството, от продължаващия проблем с купения избор. Това бяха проблемите, свързани с изборния развой, на които подчертава през днешния ден президентът Румен Радев. Той беше хазаин на среща сред ЦИК, други институции, виновни за провеждането и организацията на локалните избори, както и анализатори на изборния развой. Целта на срещата беше да се обсъдят проблемите в извършените към този момент избори и да се излезе с решения. Радев даде обещание, че ще провежда сходни диалози още преди месец в деня на втория тур на локалните избори заради подозрения в честността на изборния развой. На срещата не присъстваше представител на изпълнителната власт.

Какви решения предложи президента

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според президента опитът от последните избори демонстрира, че машинното гласоподаване би трябвало да бъде неотложно въведено, като България би трябвало да влага в закупуване на машини, а не просто в наемането им.

Проблем, разпознат от специалистите, съгласно Радев е, че при доста от недействителните бюлетини за общински съветници е гласувано с преференция, без да е маркирана партия. Според него, тъкмо както един банкомат не разрешава да се изтеглят пари без да се мине през всяка стъпка от процедурата, по този начин машинното гласоподаване внезапно ще понижи пропуските при гласуването.

Радев акцентира, че не е забелязал обособена част от бюджет 2020 за закупуване на машини за гласоподаване и насочи въпрос към изпълнителната власт по кое време ще стартира процедурата. Според президента, машините, както и всички евентуални законодателни промени и подготовка би трябвало да са подготвени и на място най-късно шест месеца преди изборите през 2021 година

Във встъпителното си слово президентът засегна и казуса с купения и следен избор. Радев разгласи, че за справяне с казуса са нужни по-тежки административни и престъпни санкции. Според него подмяната на вота е не просто " закононарушение против демокрацията, само че и против легитимността на ръководството ". В момента пазаруването на гласове се санкционира с отнемане на независимост от една до шест години, както и със глоба до 20 хиляди лева

Какво споделиха институциите

Председателят на ЦИК Стефка Стоева даде добра оценка на организацията си за миналите избори. Местни избори 2019 са се оказали " едни спокойни, добре проведени избори ". Стоева уточни, че в ЦИК са регистрирани два пъти по-малко тъжби за от локалните избори през 2015 година Тя също уточни, че за комисията е " позитивно, че никой не свързва тези избори с Костинброд или с Арена Армеец. "

Недействителните бюлетини при изборите за общински съветници са 466 077 или 15,9%. Стоева удостовери, че рекордният брой се изяснява в огромната си част от преференциите и уточни, че на локалните избори през 2011, когато не е имало преференциален избор,дялът на недействителни бюлетини за общински съветници е бил 6% при междинен дял на недействителните бюлетини за същите избори от 5.7%. Наблюдава се внезапен скок през 2015 и продължение на наклонността през 2019 година Към това се прибавя и непрестанно изменящата се бюлетина за общински съветници.

Това обаче не омаловажава ролята на ЦИК и на политическите партии за провеждането на съответна осведомителна акция измежду жителите за това по какъв начин се гласоподава.

Проф. Михаил Константинов от " Информационно обслужване " също поддържа хипотезата за преференциите, само че изясни, че всевъзможни пояснения за недействителните бюлетини ще си останат нечиста сделка, до момента в който не се отворят чувалите с бюлетините.

Стоева от своя страна се съгласи за нуждата от отваряне на чувалите, с цел да се направи действителен разбор на проблемите, които водят до подобен висок дял недействителни гласове. Стоева уточни, че това до този миг не е правено и във всеки случай по закон е невероятно, до момента в който не завършват всички досъдебни производства, свързани с локалните избори.

И малко повече за купения избор

Ръководителят на Лабораторията за изборни системи и технологии към СУ " Св. Климент Охридски " доцент Стойчо Стойчев уточни две трендове, свързани с следения и платен избор. От една страна съгласно Стойчев купеният избор е съсредоточен най-вече тъкмо в секциите с най-високи дялове на недействителни гласове. Според него това ненапълно минимизира резултата на купения избор.

Много по-голям проблем за Стойчев обаче е следеният избор - дали корпоративен или по връзка с локалната администрация, или даже по фамилна връзка. Според него става дума за клиентелни връзки и то изобщо освен измежду малцинствата. " Контролираният избор се случва доста преди изборния ден ", сподели той и добави, че може би до една трета от гласоподавателите действително гласоподават заради сходни клиентелни връзки. Според Стойчев, в случай че облагата на компанията, в която работи един човек, е обвързвана с публични поръчки и дадена партия, чиновниците на тази компания не се нуждаят от деен напън, с цел да гласоподават за тази партия - това се оказва в техен персонален интерес. " Хората и сами гласоподават - поради взаимозависимост ", споделя той.

По думите му същото важи и за по-малките обитаеми места, където хората доста повече зависят от обществената си администрация в сравнение с в огромните градове. Той уточни, че най-голямата битка сред клиентелни мрежи сега е тъкмо в най-бедните райони - в Северозападна България, където клиентелизмът няма действителна опция.

Според Стойчев, битката с това събитие минава през битка с събитията, които водят до него - с възстановяване на общите условия на живот на жителите, които дават повече благоприятни условия и други възможности на жителите.

Да има ли екзит полове в деня на изборите

Президентът Радев неколкократно означи, че на тези избори социологическите организации и медиите са нарушавали възбраната за обявяване на екзит полове. Той също уточни, че в някои случаи е ставало дума и за съществено разминаване сред екзит полове и действителните резултати, което сигурно е повлияло на настроенията на гласоподавателите. Тук най-вероятно става дума точно за конкуренцията на втория кръг в София, на който анонимните екзит полове на социологическите организации посочваха сред 10% и 17% преднина за Йорданка Фандъкова пред Мая Манолова, които най-после се оказаха под 4%.

Докато Радев не зае позиция защо би трябвало да се направи по този проблем, от Стоева от ЦИК означи, че данните по този начин или другояче се разгласяват от медиите и най-добре би било да се официализират с имената на социологическите организации, които ги правят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР