Президентът Румен Радев призова ЦИК да направи така, че да

...
Президентът Румен Радев призова ЦИК да направи така, че да
Коментари Харесай

Президентът призова ЦИК: Да намалим броя на недействителните бюлетини

Президентът Румен Радев прикани ЦИК да направи по този начин, че да бъде понижен високия брой на недействителните бюлетини. За това моли той на втора поредна среща с управлението на комисията по отношение на евровота.

" Искам да подчертавам още един път на високия брой на недействителните блютени, тъй като освен основават подозрение в изборния развой, само че действително трансформират вота на българския гласоподавател ", разяснява Румен Радев.

" Да понижим броя на недействителни бюлетини, изключително такива, създавани в някои СИК, да стигнем едно средноевропейско равнище на равнището им ", добави президентът.

Той обърна внимание и на сигурността и разяснителната акция, както и на новия миг в тези избори - машинното гласоподаване и отбраната на машинния избор, което е значимо, тъй като с помощта на него няма по какъв начин да бъде сменен вотът на хората.

Радев благодари за основаната досега от ЦИК организация по подготовката на изборите и за въвеждането, сполучливо досега, съгласно него, машинно гласоподаване.

" Всички знаем, че честните и транспарантни избори са залог за демократичните процеси в нашата страна, а това изисква отбрана на персоналните данни, гарантиране на изборните права на сънародниците зад граница, основаване на добра среда за наблюдаващите и надзор, изключително при броенето и оформянето на протоколите и обобщаването на резултатите ", разяснява на срещата президентът. 

" Новата задача е отбраната на машинния избор - софтуерна, хардуерна и физическа, и несъмнено, контролът и навременната реакция по сигнали ", акцентира още Румен Радев.

" Надявам се тези избори в действителност да бъдат показателни, транспарантни, почтени и да покажем, несъмнено, с вашата водеща роля, че нашето общество е зряло и сами почитаме вота си ", съобщи президентът.

На евровота ще има 3000 машини, чието разположение в цялата страна е определено на инцидентен принцип, изясни ръководителят на ЦИК Стефка Стоева. Те ще бъдат конфигурирани и в огромните градове, и в дребни обитаеми места и в най-отдалечените селища, изясни на президента шефката на комисията.

" Въпросът с тяхната сигурност е най-основният, който вълнува обществото ", уточни още Стоева, като доплни, че на срещата с органите на реда, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Министерски съвет са получили уверението, че всички нужни ограничения за защитата им и сигурността на вота ще бъдат взети. Днес е последният период, в който машините за гласоподаване би трябвало да бъдат доставени в страната, сподели още тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР