Президентът Румен Радев присъства по повод 6-ти май на възпоменателна

...
Президентът Румен Радев присъства по повод 6-ти май на възпоменателна
Коментари Харесай

Президентът Радев присъства на възпоменателна церемония на българския военен мемориал в Ново село в съседна Македония

Президентът Румен Радев участва във връзка 6-ти май на възпоменателна гала на българския боен мемориал в Ново село в прилежаща Македония.Тържествената гала на българското военно гробище в Ново село стартира с химните на Македония и България. Сред стотиците хора, пристигнали да отдадат респект към починалите в Балканската, Междусъюзническата и Първа международна война офицери и бойци бяха висши държавници от двете страни, наши евродепутати, дипломати и общественици. 
Заупокойна молитва отслужи главата на Македонската православна черква, Негово Блаженство охридският архиепископ Стефан, който съобщи: " Когато заставаме  до  гробовете на починалите бойци постоянно си мислим, дали им се е изпълнило желанието, дали наивните идеали са станали действителност, дали техните животи са били добра цена, с цел да завладеят мирът,  с цел да пристигна свободата. "
За мен е чест да бъда на това свято място, събрало костите на 71 български бойци, защитавали свободата на България и националния блян. Такива места обаче има доста и те би трябвало да станат наш народен дълг, сподели българският президент Румен Радев. И още: " Добрите обичаи на модерна Европа повеляват страните, които даже са воювали една против друга да почитат дружно през днешния ден своите мъртви, изпращайки послание  за помиряване и единение. Радостното е, че този цивилизован дух намира от ден на ден място и на Балканите. Активните дейности за доближаването и усилването на взаимоотношението сред нашите страни се утвърждава от ден на ден от хората от  двете  страни на границата и това е най мощният сигнал, че вървим в вярната посока. " Българският президент беше посрещнат от македонския си сътрудник Георги Иванов при кацането му на македонска земя. Държавните глави имат работна среща в Дойран.

Румен Радев и началникът на Генералния щаб на Македонската войска Методия Величковски отдадоха респект на героите от 11-а Македонска дивизия и починалите български бойци в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война.

Стотици хора от България и Македония се събраха на военния мемориал в Ново село. Военното гробище в Република Македония е възобновено по самодейност и със средства на Фондация „ Българска памет “. Днес събитието събира на едно място представители на държавната власт, общественици и жители от двете прилежащи страни.

Председателят на Фондация „ Българска памет “ Милен Врабевски изрече мнение, че само по пътя на евроинтеграцията можем да извървим сложните пътеки на различията.

„ Днес имаме шанса с евроинтеграцията да възстановим, до някаква степен да компенсираме грешките от предишното, да възстановим вредите, нанесени на нашия народ, и да се разберем един път вечно, че не може да се живее в неистина и в боязън “, сподели той.

Според него обаче насладата е половинчата, защото за разлика от македонските духовници, няма представители на Българската православна черква, както и противоположното - има високо държавно наличие от България, само че не и от Македония.

„ От 7-8 години сме домакини. Вижте архиерея на Македонската православна черква е тук и в този момент заупокойната молитва ще води Негово Блаженство Архиепископ Охридски и Македонски дядо Стефан. Ние нямаме никаква взаимност тук, както примерно македонците нямат взаимност в наличието на президентската институция. За пръв път имаме подобен ярък посетител - президентът на България, само че до него не стои Георге Иванов, тъй като не желае “, сподели Милен Врабевски.

Военният мемориал в Ново село, където са заровени 71 български бойци, е възобновен през 2006 година на мястото на изоставено военно гробище, като в центъра е построен общ монумент от камък с изсечен кръст за смелост и надпис „ Българио, за тебе те умряха “.

Съвместното честване на 6 май е безспорен образец за устрема към добросъседски връзки сред двата народа с обща история и европейска вероятност.

Ново село също има празник през днешния ден. Черквата им, която е издигната през 1842 година е „ Св. Георги “ и цялото село се е събрало там, с цел да каже, че имаме обща история и сме един народ, което политиците би трябвало да помнят.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР