Президентът Румен Радев откри с приветствие редовното заседание на Комитета

...
Президентът Румен Радев откри с приветствие редовното заседание на Комитета
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев откри конференция по ядрени изследвания в Русия

Президентът Румен Радев откри с одобрение постоянното съвещание на Комитета на пълномощните на държавните управления (КПР) на държавите-членки на Съвместния институт за нуклеарни проучвания, ситуиран в Дубна, Русия. Събитието се организира в режим на видеоконференция. Ето какво сподели президентът: 

" Уважаеми уредници и участници в сесията на Комитета! Дами и господа!

За мен е огромна чест и привилегия в навечерието на 65-ата годишнина от основаването на Съвместния институт за нуклеарни проучвания да поздравявам членовете на най-висшия му управителен орган - Комитета на пълномощните на държавните управления на участващите страни.

През годините вашата организация непрестанно уголемява обсега на научните проучвания, усъвършенства научната инфраструктура и интензивно развива интернационалното съдействие.

Неслучайно взаимните екипи на Източното и Западното полукълбо извършват значими задания, сложени от Организация на обединените нации и други интернационалните организации за възстановяване на качеството на живот на планетата Земя и прогрес в редица значими области на науката.

Възхищавам се на концепцията за вашето бъдещо развиване като огромен многостранен интернационален теоретичен център, който обезпечава единството на фундаменталната просвета и нововъведения в редица области, както и извършва забележителна просветителна стратегия.

Убеден съм, че членове на Научния съвет на Института, видни учени от участващите страни, известни физици от редица страни, както и Европейската организация за нуклеарни проучвания са гарантите за дейно съдействие и сполучливо развиване на научните действия.

За страдание пандемията попречи на България да организира идната сесия на най-висшия управителен орган на института тази година и точно в България те взаимно стартираха празничните събития, отдадени на честването на значимата 65-годишнина на Съвместния институт за нуклеарни проучвания.

Българската страна постави доста старания, с цел да направи идната сесия за КПР почтена. Горд съм, че председателството на България в Комитета на пълномощниците на държавните управления на държавите-членки на ОИЯИ през 2014-2017. беше плодотворно и решенията, взети по това време, значими за развиването на Института, като началото на строителството на фабриката за супертежки детайли, полагането на първия камък в структурата на колайдера NICA и други, имат забележителен принос както за бъдещето на Института, по този начин и за развиването на високите технологии.

Сигурен съм, че плануваните научни събития ще се състоят незабавно щом обстановката разреши и моята страна ще се радва да отвори вратите си за сътрудници от Дубна и участващите страни.

Напълно поддържам самодейността на българските учени да разгласят идната 2021 година за България в Съвместния институт за нуклеарни проучвания, с цел да привлекат оптимален брой научни организации към взаимни действия.

Страната ни е подготвена да отвори първия информативен център на Съвместния институт за нуклеарни проучвания в Европа и да вземе присъединяване в откриването на пътуваща галерия, отдадена на неговата активност.

Дами и господа! Имаме извънреден късмет - да развием научно съдействие в региона на проучването на главните свойства на материята, да работим в интерес на устойчивото развиване и взаимното превъзмогване на актуалните екологични проблеми и възстановяване на качеството на живот.

Позволете ми да ви пожелая ползотворна работа на сесията, доста здраве и триумф в осъществяването на планове и стратегии за 65-годишнината на Института! "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР