Президентът Румен Радев обяви за варварско унищожаване на паметници демонтажа

...
Президентът Румен Радев обяви за варварско унищожаване на паметници демонтажа
Коментари Харесай

Радев оплака Паметника на съветската армия: Режат историята парче по парче

Президентът Румен Радев разгласи за " варварско заличаване на монументи " демонтажа на фигурите от Паметника на руската войска в центъра на София.

" Тези, които посегнаха на знаците на държавността - националния празник, българския байрак и тези, които се готвят да похитят и Конституцията, през днешния ден режат нашата история парче по парче. Зрее надълбоко публично отвращение, което неизбежно ще има политически последствия ", разгласи той.

Според Радев - свалянето на фигурите, възвеличаващи съветската окупационна войска в България от 1944 година, било част от " нападателно нахлуване против държавността, историята и паметта ".

" Текат разрушителни процеси, които насаждат разделяне и непоносимост в обществото. Българите няма да гледат безучастно похищенията против нашата история, което е действително посягане против нашето бъдеще като народ ", сподели Румен Радев пред публицисти.

Месинговите скулптури от ПСА се смъкват на части поради структурни недостатъци, които бяха доказани след експертни инспекции.

Оказва се, че при слагането им са били напълнени с бетон, който последователно е деформирал металната обвивка и я е разпукал. Това води до заплаха от вероятно раздробяване на 8-метровите фигури - руски боец, български служащ и майка с дете.

Още от началото на годината има решение на Столичния общински съвет, че монументът би трябвало да бъде изместен от центъра на София.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР