Президентът Румен Радев не вижда основания за освобождаването на шефа

...
Президентът Румен Радев не вижда основания за освобождаването на шефа
Коментари Харесай

Радев не вижда основание да освободи шефа на ДАНС след отмяната на машинното гласуване

Президентът Румен Радев не вижда учредения за освобождението на шефа на Държавната организация " Национална сигурност " ( ДАНС ) Пламен Тончев . Това сподели самият той в понеденик.

Преди дни министър председателят на Тончев с претекста, че службата е дала " началото на саботажа против машинното гласоподаване " на първия тур на изборите.

То беше от Централната изборна комисия ( ЦИК ), по гледище на всички партии, с изключение на " Продължаваме промяната " ( Политическа партия ) и " Демократична България " ( Демократична България ) поради информация на ДАНС. В нея се твърдеше, че зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е направил на машините, като е снимал процеса на работата им.

Проверка на Свободна Европа, че това обвиняване е непропорционално на решението да се анулира машинният избор. В понеделник Върховният административен съд ( Върховен административен съд )решението на комисията за втория тур. Така на балотажа в неделя се гласоподава и на машини.

" Оставката на Пламен Тончев се желае не тъй като е нарушил, а тъй като е спазил закона ", сподели пред публицисти Радев.

" В закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен ръководителят на ДАНС, и измежду тях не попада липса на доверие от министър-председателя ", добави той.

По думите му действителните претекстове за освобождението на шефа на ДАНС са, че кабинетът на ПП-ДБ цели " преодоляването на службите " и това е известно още от " оня запис ".

Радев има поради записа от съвещание на Политическа партия, през май от отделилия се от партията депут Радостин Василев . В него водачите на партията приказват за смени на върха в службите и утвърждение от " посолството ". Намекът е, че това е сътрудникът на България в НАТО - Съединени американски щати .

Настоящите ръководители на службите за сигурност са назначени от служебни държавни управления на Румен Радев . Законодателна смяна, която предлага държавното управление на Денков, е единственият метод за промяната им. По закон в този момент Министерският съвет предлага ръководители, само че за назначението им се изисква подписът на президента.

В понеделник Радев сподели още, че държавното управление и министър–председателят би трябвало да насочат вниманието си към дейностите на личния си зам.-министър на електронното ръководство, " откъдето в действителност потегля саботажът на изборният развой ".

Същото сподели и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя. Тогава той, като сподели, че вярното деяние е било Стойнов неотложно да бъде отхвърлен от позицията му на зам.-министър.

По-рано тази година Политическа партия и Демократична България настояха за промяна в спецслужбите. ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче не се съгласиха.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР