Президентът Румен Радев не пропусна да поздрави българите по повод

...
Президентът Румен Радев не пропусна да поздрави българите по повод
Коментари Харесай

Президентър Радев: Вечна памет на героите! Да живее България!

 Президентът Румен Радев не пропусна да поздрави българите във връзка 3-ти март, видя кореспондент на Varna24.bg . Държавният глава се обърна към сънародниците ни с обява в обществените мрежи. Споделяме поздрава на Румен Радев с вас без редакторска интервенция:

" Навръх Трети март още веднъж хиляди отдават респект в храма на българската героизъм Шипка.

На този връх, " затрупан с бели кости и с кървясъл мъх ", се взема решение изходът на войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и на воиниците от Брянския и Орловския полк. Техният подвиг ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението. Каква ли щеше да бъде ориста на България, в случай че тези велики българи се бяха поддали на " вируса " на операцията, на " вируса " на страха, на " вируса " на примирението, на " вируса " на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха. За тях дългът към паметта и подвига на опълченците на Шипка е свят и безвъзвратен.

Преди 142 години на тази дата България възкръсва след петвековното османско робство. Под знамената на съветската войска водят война хиляди воини от доста нации на необятната империя. За доста от тях нашата земя се оказа финален дом. Дълбок реверанс пред паметта на всички, които поставиха костите си за България.

142 години българската страна устоя на историческите ветрове и запази своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи да го опазим през днешния ден и в бъдните години.

През годините доста политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и през днешния ден. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа приложимост. Те атакуваха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя в миналото щурмуваха Шипка. Но и едните и другите претърпяха проваляне. Защото хиляди почтени българи, отстояваха историческата памет с разсъдък и със сърцата си. Със смиреното си наличие на този връх. Тези хора аз назовавам " опълченците на историческата памет ". Днес този дълг е ваш, скъпи сънародници. Към вас е моята признателност.

Вечна памет на героите!

Да живее България! "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР