Президентът Румен Радев наложи вето върху измененията и допълненията в

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху измененията и допълненията в
Коментари Харесай

Президент и премиер в спор за либерализацията на пазара на ток

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху промените и допълненията в Закона за енергетиката. Те плануват цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори до 2026-та. Според президента, изравняването на цените на електрическата енергия на контролирания пазар с тези на свободния за интервал от 18 месеца ще докара до внезапно нарастване за битовите консуматори през 2026 година Премиерът Николай Денков разяснява, че има механизми, които няма да разрешат внезапен скок.

В претекстовете си президентът декларира, че законът се е отдалечил от задачите на обществената страна, а неговото приемане не е съпроводено с пълноценна оценка на въздействието.

Промените, съгласно Радев, биха могли още повече да затруднят хората, които така и така мъчно посрещат базовите си житейски разноски и остават с най-ниския стандарт на живот в Европейски Съюз.

" Реално уравновесено изменение на контролираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар би трябвало да се случи в границите на къс интервал от 18 месеца, което рискува да докара до внезапен скок на цените за крайните битови клиенти към началото на 2026 г ", показва президентът.

Премиерът отговори, че либерализацията на пазара на електрическа енергия е от дълго време закъсняла и има планувани механизми срещу внезапното повишение на цената на тока за бита.

" Няма никакъв риск от внезапно увеличение на цените. Това изяснявам - че механизмите, които пазят потребителите от такова внезапно увеличение, тъй като чуваме за два, три пъти, всевъзможни такива клюки. Това няма да се случи, подсигурявам го 100% ", сподели министър председателят Николай Денков.

Попитан дали ветото е част от сложния разговор сред кабинета и президента, Денков отговори:

" Не мога да си помисля, че за такива съществени неща някой ще се заиграва със страховете на хората, само че истината е, че като погледнем какво прави опозицията, тя прави тъкмо това, да се пробва да плаши хората. Надявам се, че президентът не е влезнал в същия коловоз ", съобщи министър-председателят.

Денков съобщи още, че " Лукойл Нефтохим " не е в развой на продажба, само че има интерес към рафинерията.

" Аз самият съм виждал, че има интерес в диалози с разнообразни компании. Това, което сподели централата Литаско - не се водят договаряния, това са два разнообразни стадия. Воденето на договаряния е една относително тежка процедура, която евентуално още не е стартирала. Но че има интерес - има интерес ", посочи Денков.

Денков разяснява и реакцията на Унгария и Сърбия, съгласно които наложената от България такса върху директния съветския газ подкопава енергийната им сигурност с думите че има различни доставки на полутечен газ.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР